Sastanak sa Leonom Panetom

Vučić traži od SAD da Kfor ostane na Kosovu

Prvi potpredsednik Vlade tokom razgovora sa američkim vojnim vrhom naglasio da je neophodno da vojska ostane u pokrajini jer Srbi nemaju poverenja u albanske institucije

Politika
> 06:16h

BEOGRAD - Unapređenje odnosa. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sreo se juče u Pentagonu sa američkim sekretarom za odbranu Leonom Panetom. Srpski ministar je u Pentagonu dočekan uz najviše državne počasti, a pre ovog susreta posetio je i DIA - američku vojnu obaveštajnu agenciju, i razgovarao sa zamenikom direktora Dejvidom Šedom. Tokom sastanka Vučić i sekretar Paneta usaglasili su se da je nivo bilateralno-vojne saradnje dve zemlje na visokom nivou, posebno u oblasti vojne edukacije. Vučić je američkom kolegi zahvalio na finansijskoj i tehničkoj podršci Vojsci Srbije, kao i na realizaciji projekata humanitarne asistencije. - Zatražio sam od sekretara Panete da se snage Kfora ne povlače sa teritorije KiM jer srpsko stanovništvo nema poverenja u privremene kosovske institucije - naglasio je Vučić. Paneta je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom i obećao pomoć i podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. On je naglasio da će se na Savetu NATO u februaru sledeće godine založiti za ostanak američkih trupa u sastavu Kfora.

Potrebni dobri odnosi sa SAD Aleksandar Vučić je rekao da je sa svojim sagovornicima u Americi pričao o svim važnim temama, od KiM do bilateralnih odnosa. - I naravno da nemamo saglasnost u vezi sa svim pitanjima, posebno ne postoji ta vrsta saglasnosti oko KiM, ali ako nekoga ko nije optimista, kao što sam ja, pitate šta misli o njihovom odnosu prema Srbiji, rekao bih da mi se čini da je bolji nego što je bio pre godinu dana - rekao je Vučić.