Kongres LSV

Kostreš: Na prvom mestu interesi Vojvodine, pa Srbije

Ako vodite računa o sebi i svojim interesima, to nije separatizam, sve što se zaradi u Vojvodini, ovde mora i da ostane, rekao Bojan Kostreš pre početka Kongresa LSV

Srbija
> 10:04h

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš najavio je danas da će se, posle Kongresa LSV, ta stranka zalagati beskompromisno i prioritetno za interese Vojvodine, dok će politika u Srbiji biti na drugom mestu liste pririoteta.

"Ako vodite računa o sebi i svojim interesima, to nije separatizam. Sve što se zaradi u Vojvodini, ovde mora i da ostane. Koliko košta država Srbija, mi ćemo to platiti, a sve ostalo mora da ostane u Vojvodini", rekao je Kostreš pre početka Kongresa LSV.

Prema njegovim rečima, LSV je u mandatu prethodne Vlade Srbije pokazala dobru volju i pružila ruku centralnim vlastima, ali joj ta ruka nije uzvraćena.

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov ocenila je da aktuelna Vlada Srbije radi otvoreno protiv Vojvodine i nema razumevanja za autonomiju pokrajine. Ona je ocenila da izborni rezultati lidera LSV Nenada Čanka pokazuju da je u prethodnom periodu odlično radio i dodala da to ne treba da se brka s greškama koje je pravio u privatnom životu i za koje, kako je navela, treba privatno da snosi odgovornost.

Na Kongresu LSV u Master centru Novosadskog sajma učestvuje više od 1.200 delegata iz cele Vojvodine, a među gostima su ambasadori pojedinih država, kao i predstavnici pojedinih političkih partija u Srbiji. Čitav Master centar okićen je velikim brojem zastava Vojvodine i stranačkim zastavama LSV.

Jedini kandidat za predsednika LSV je Nenad Čanak, lider stranke od osnivanja 1990. godine. Kandidati za tri potpredsednička mesta su Branislav Bogaroški, Aleksandar Jovanović, Đorđe Stojšić, Olena Papuga, Tibor Vaš i Maja Timotijević. Za Glavni odbor ima 75 kandidata, a biraju se i Nadzorni odbor i komisije. Na kongresu će učestvovati 1.271 delegat.