Split

Josipović: Sa Srbijom "kad se steknu uslovi"

U poslednje tri godine je napravljen ogroman napredak u međudržavnim odnosima iako to možda u Srbiji tako ne doživljavaju, rekao hrvatski predsednik

Politika
> 13:12h

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Splitu da ne vidi nikakav razloga da se dosadašnja saradnja sa Srbijom ne nastavi, i da će sigurno biti unapređena "kada se steknu uslovi". U poslednje tri godine je napravljen ogroman napredak u međudržavnim odnosima iako to možda u Srbiji tako ne doživljavaju, rekao je Josipović u Splitu, gde je prisustvovao svečanosti povodom 68. godišnjice oslobođenja Dalmacije koju su organizovala udruženja antifašističkih boraca i antifašista.

Predsednik Hrvatske smatra da bi odnosi dve zemlje mogli da budu mnogo bolji nego što su danas, preneli su hrvatski mediji. "Sad je očito došlo do jednog zahlađenja izazvanog verovatno i političkim stanovištima koja su se promenila u Srbiji i nezadovoljstvom (oslobađajućom) presudom Haškog suda (hrvatskim generalima). Međutim, ne vidim nikakvog razloga da se dosadašnja saradnja ne nastavi, a kada se steknu uslovi, sasvim sigurno će se i unaprediti", rekao je Josipović.

Na kritike koje mu je uputio bivši predsednik Stjepan Mesić koji smatra da nije trebalo da primi desetak penzionisanih generala nakon oslobađajuće presude u Hagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Josipović je rekao da je takva Mesićeva odluka pre 10 godina bila ispravna. "Reč je o ispravnoj odluci predsednika Mesića pre 10 godina. To je bilo vreme kada su se generali angažovali na način koji nije primeren. Međutim, prošlo je 10 godina. Čak i kad odete u zatvor radi ubistva i vratite se iz njega, rehabilitovani ste. Prema tome, to je bila prilika da se prisetimo Domovinskog rata. Ti ljudi su značili u Domovinskom ratu", rekao je Josipović.