Pravi se stranka

Živkovićev politički manifest: "Jasno ka Evropi"

Privatizacija javnih preduzeća, veće ulaganje u obrazovanje i nauku, smanjivanja javnog duga i spoljnotrgovinskog deficita, kao i uspostavljanje vladavine prava su prioriteti buduće stranke

Politika
> 23:40h

BEOGRAD - Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke, sa bivšim premijerom Zoranom Živkovićem na čelu, objavio je večeras politički manifest u kome se navodi da će program buduće partije biti u funkciji dostizanja evropskog standarda života građana i što bržeg učlanjenja Srbije u EU. U političkom manifestu "Jasno ka Evropi", za koji se navodi da je jedan od najvažnijih koraka u procesu osnivanja nove političke organizacije, ali bez navođenje naziva te partije, formulisana su osnovna načela na kojima će počivati budući stranački program.

Živković, koji je nedavno napustio Demokratsku stranku, najavio je 6. decembra da će formirati novu političku partiju u februaru ili martu naredne godine, u kojoj će biti ljudi nepoznati političkoj javnosti Srbije. On je tada rekao da u Srbiji ima "dosta stranaka i političara, a malo prave politike" zbog čega ne mogu da se ostvare ciljevi neophodni da Srbija krene napred". U manifestu, pored članstva u EU kao najvažnijeg prioriteta, navedeni su i drugi ciljevi, poput zapošljavanja, rasterećenja privrede od prevelike državne potrošnje i ukidanja monopola.

Privatizacija javnih preduzeća, veće ulaganje u obrazovanje i nauku, smanjivanja javnog duga i spoljnotrgovinskog deficita, kao i uspostavljanje vladavine prava, takođe su prioriteti buduće stranke. Istinske reforme u Srbiji su zaustavljene ubistvom prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića, što je u poslednjih osam godina dovelo do izuzetno teškog stanja u gotovo svim oblastima društvenog života u Srbiji, navodi se u manifestu.

Kao rešenje za stanje u kome se Srbija nalazi, Inicijativni odbor je predložio novi koncept po kome će buduća stranka delovati, navodi se u tekstu, ali se ne precizira ko je u Inicijativnom odboru. "U novoj stranci neće biti mesta za nedostojne kompromise i neprincipijelne koalicije. Među nama neće biti mesta za problematične pojedince i grupe", navodi se u manifestu. Inicijtivni odbor nove stranke najavljuje da "osnovni izvor finansiranja biće članarina i donacije članova" i da će "program stranke biti u funkciji ostvarivanja vrhovnog cilja - dostizanja evropskog standarda života i učlanjenja Srbije u EU što pre".

"Bez takvog pristupa Srbija nema budućnost", navodi se u političkom programu čiji kreatori ukazuju da će "okupljeni oko zajedničke vizije budućnosti Srbije u Evropi" tražiti da ove vrednosti postanu temelj naše države. U tom dokumentu se ističe da rad na konstituisanju Srbije kao savremene evropske države zahteva hrabrost, posvećenost i stručnost i da "takve ljude želimo u novom okupljanju za bolju, otvorenu i ka budućnosti okrenutu Srbiju".

Navodi se, takođe, da je pirivreda Srbije danas najvećim delom nekonkurentna na spoljnom i na unutrašnjem tržištu i da to uzrokuje ogromnu nezaposlenost i širenje siromaštva i da političke stranke prvenstveno služe moćnima za očuvanje dominantnih pozicija.