Foto: KURIR

Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke

Prelazi nisu granica

Dok god tamo postoji civilna uprava i dok je na snazi Rezolucija 1244 Srbija će imati pravni suverenitet nad svojom južnom pokrajinom

Politika
> 23:12h

BEOGRAD - Zamenik predsednika SPS-a i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović smatra da primenom briselskih sporazuma Kosovo i Metohija ne klizi dublje ka nezavisnosti, niti se na administrativnim prelazima podiže granica. "Dok god tamo postoji civilna uprava i dok je na snazi Rezolucija 1244 Srbija će imati pravni suverenitet nad svojom južnom pokrajinom", kazao je Obradović. Obradović kaže da su potvrdom dogovora sa Prištinom stvorene šanse za nastavak dijaloga i pronalaženje trajnog rešenja koje će omogućiti bolji život svim građanima na KiM.

"Ako nismo za pregovaračkim stolom, diskvalifikujemo svaku šansu da pomognemo našem narodu u pokrajini. Nastavkom razgovora dajemo i podstrek onim zemljama koje nisu priznale Kosovo da u tome istraju. I prijateljske države, koje stvarno žele Srbiju u EU, od nas očekuju da se primene postignuti dogovori. Jer, prihvaćene državne obaveze moraju da se ispunjavaju, nevezano od promene vlasti", rekao je Obradović.

Na pitanje da bi za nepovoljna rešenja u pregovorima mnogi mogli da okrive isključivo premijera Ivicu Dačića, on je rekao da u politici uvek postoji takva mogućnost.

"Međutim, činjenica je da je Dačić državnički odgovorno pristao da uđe u pregovore, i to je prihvatila većina građana. Njegova hrabrost je u tome što javno govori o tom velikom problemu. A, mnogi danas ćute. Ne mislim samo na ljude iz politike, već i na institucije. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci", kazao zamenik ptredsednika SPS-a. Obradović je, odgovarajući na pitanje, kazao da ni Dačić, niti bilo ko iz Vlade, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da se "isuviše prejudicira ta priča o samom kraju procesa".

"Taj scenario o kojem govorite moguć je samo ako se Srbija saglasi sa nezavisnošću KiM, ali tu saglasnost ona nikada neće dati. Mnogi su tvrdili da je proglašenjem nezavisnosti stvar gotova, a nije tako", rekao je Obradović.

Tanjug/Novosti