Medicinski fenomen

ČUDO: Devojčici pomoću HIV izlečili leukemiju!

Emi Vajthed (7) iz SAD lekari eksperimentalnim tretmanom pomoću izmenjenog virusa side uspeli da pomognu da pobedi opaku bolest

Planeta
> 12:04h

VAŠINGTON - Veliki korak. Devojčici Emi (7) iz SAD pomoću HIV je izlečen težak oblik leukemije. Posle dve godine borbe i nekoliko neuspešnih tura hemoterapije, Ema je učestvovala u eksperimentalnom lečenju smrtonosnim virusom koji izaziva sidu, nakon čega je njena bolest počela da se povlači. Lekari sa Univerziteta u Pensilvaniji i iz dečje bolnice u Filadelfiji odlučili su da u aprilu ove godine malu Emu uključe u svoj veliki projekat lečenja leukemije, jer je devojčica dva meseca bila na ivici smrti. Oni su manipulisali njenim imunim sistemom kako bi ga podstakli da se izbori s kancerogenim ćelijama u telu. Njene T ćelije (vrsta belih krvnih zrnaca) lekari su izmenili genetskim inženjeringom, uz pomoć modifikovanog HIV, i tako ih naterali da uništavaju B ćelije, koje su odgovorne za nastanak njene bolesti. Lekari su najpre u laboratoriji izmenjenim virusom side stimulisali T ćelije iz Eminog uzorka krvi da veštački proizvode određeni protein, koji inače proizvode B ćelije odgovorne za bolest. Uz pomoć tog proteina T ćelije su uništile ćelije leukemije. Tako genetski izmenjene T ćelije vratili su u Emino telo, gde su one same mogle da se razmnožavaju i ubijaju one kancerogene. Međutim, takvo lečenje bilo je veoma agresivno i devojčica je preživljavala stravične trenutke. Imala je visoku temperaturu i groznicu, a javili su se i problemi s plućima i iznenadno opadanje krvnog pritiska, zbog čega je jedva preživela. Ipak, na kraju se povratila, a rezultati su ubrzo pokazali da je njena leukemija u fazi povlačenja. Inače, Ema je jedino dete koje je učestvovalo u tom eksperimentalnom tretmanu, a kad se krajem leta oporavila, vratila se svojoj porodici, normalnom životu i školi.

Ema je pre dve godine bila na ivici smrti

Revolucionarna terapija Lečenje leukemije pomoću HIV nije se pokazalo uspešnim kod svih 12 pacijenata koji su učestvovali u eksperimentu, ali onkolozi se slažu da je tretman revolucionaran. - Kod tri odrasla pacijenta terapija je bila uspešna, a dvoje od njih ne pokazuju znakove bolesti već više od dve godine. Kod drugih četvoro stanje se popravilo, ali se bolest nije povukla, a jedna osoba je podvrgnuta lečenju tek nedavno, pa njegov učinak još ne može da se proceni. Na dvoje odraslih tretman nije imao nikakav efekat, ali ipak - ovo je veliki korak za sve - rekao je Džon Hopkins, onkolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji.