Dačić otkrio dalje planove za KiM

Dačić: Možda prekinem priču s Tačijem!

Premijer nezadovoljan što Priština ne poštuje dogovor iz Brisela o integrisanim prelazima

Politika
> 19:36h

BEOGRAD - Nismo nojevi. Premijer Ivica Dačić rekao je juče da će državni vrh u okviru Platforme o KiM tražiti od EU i međunarodne zajednice za sever Kosova neku vrstu entiteta. Srbija, kako je naglasio, hoće da rešenje za KiM traži uz pomoć, a ne po diktatu međunarodne zajednice. On je najavio da će Beograd možda prekinuti dijalog s Prištinom zbog nepoštovanja dogovora o integrisanom upravljanju granicama. - Ne možemo više samo da ponavljamo kao papagaji ili da držimo glavu u pesku, osim ako nećemo da se vodi novi rat za Kosovo - rekao je Dačić, a protivnicima državne politike o KiM poručio: - Ako nećemo pregovore s EU, moramo da vidimo šta hoćemo, hajde onda da izvršimo mobilizaciju. Ako nemate treće rešenje, ne pričajte više o tome. - Ako Zapad vidi da je Beograd odlučan i da postoji rizik da padne u vodu sve ono što je postignuto kroz zajednički rad Srbije i EU, postoje velike šanse da to prihvati - kaže za Kurir analitičar Obrad Kesić. Ognjen Pribićević, saradnik Instituta za društvene nauke, smatra da bi državni vrh trebalo da odustane od formulacije „entitet“, pošto to nervira Zapad zbog RS. - Idealno je tražiti onakvu autonomiju kakvu uživaju Nemci u Belgiji ili u Tirolu - smatra on. Analitičar Predrag Simić kaže da je logično da Vlada predloži da Sever KiM bude poseban entitet. - To je, međutim, manje od onoga što bi Srbi dobili Ahtisarijevim planom - ukazuje Simić. Reagovanja

Borislav Stefanović DS

To je dobro, mada spekulativno rešenje koje mediji pominju iz platforme o KiM. Podržaćemo svako koje je realistično.

Čedomir Jovanović LDP

Pozicija Srbije je takva da neće biti u održivom partnerstvu sa svetom dok ne bude spremna da prizna kosovsku nezavisnost.

Milovan Drecun SNS

Platforma predviđa da svuda gde Srbi žive u kompaktnim zajednicama imaju neku vrstu samouprave, koju bi finansirao Beograd. (M. M.)

Ako treba, blokiraćemo Jarinje! Dačić je sinoć izjavio da nema potrebe da privrednici sa severa Kosova blokiraju prelaz Jarinje, zbog zahteva da im se omogući prolaz akcizne robe. - Poručio sam da je ova vlada odgovorna. Nema potrebe da bilo ko blokira. Rekao sam da ćemo suspendovati sporazum ako se ne poštuje. Ako treba, Srbija će blokirati prelaz Jarinje - rekao je Dačić.