Propise treba menjati

Ako hoćeš pištolj dokaži da nisi lud

Nije normalno da je za dobijanje vozačke obavezan lekarski pregled, dok se za držanje oružja traži samo potvrda da podnosilac zahteva nije ranije osuđivan

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Srbija puna oružja! Zvanični podaci MUP Srbije za prošlu godinu kažu da je 589.258 građana registrovalo čak 1.189.522 komada oružja. Budući da je broj komada ilegalnog oružja, kako se pretpostavlja, veći najmanje tri puta, ispada da svaki drugi Srbin u kući čuva pištolj ili pušku! Velika opasnost Međutim, veći problem od toga što je Srbija preplavljena oružjem predstavlja podatak da za dobijanje dozvole za držanje oružja nije potreban pregled kod psihologa, pa se često dešava da ono završi u rukama psihički labilnih osoba! - Neophodna je stroža kontrola vlasnika oružja! Nije normalno da je za dobijanje vozačke dozvole obavezan lekarski pregled, dok je za dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja potrebna samo potvrda da podnosilac zahteva nije ranije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Da bi se sprečile neželjene posledice, potrebno je u proceduru za dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja uvesti i obavezan lekarski pregled, kao i pregled kod psihologa! Može se desiti da je građanin Srbije koji nikad nije osuđivan i za koga komšije kažu da je miran i povučen zapravo psihički nestabilna osoba koja u legalnom posedu ima jedno ili više različitih oružja. Zamislite kakve zločine bi mogla počiniti - kaže sagovornik Kurira iz MUP Srbije. Test za vlasnike Naš sagovornik smatra i da bi za građane koji imaju dozvolu za oružje trebalo organizovati i gađanje iz pištolja na strelištima, uz nadzor stručnjaka. - Vlasnike je neophodno periodično testirati kako bi se videlo da li znaju kad se oružje upotrebljava iz nužde, krajnje nužde, kao i o tome šta se podrazumeva pod prekoračenjem nužde. Ukoliko postoje i najmanje sumnje da se vlasnik u najmanju ruku čudno ponaša, potrebno ga je uputiti na vanredni lekarski pregled kako bi se sprečilo izvršenje krivičnog dela - kaže izvor Kurira. Prema Krivičnom zakoniku Srbije, za ilegalno posedovanje oružja predviđena je kazna do osam godina zatvora. - Situacija u praksi je drugačija! Uglavnom se izriču kazne zatvora do tri meseca ili se ilegalni vlasnici oružja kažnjavaju uslovno! Zato je neophodno i drastično povećati kazne - zaključuje naš sagovornik.

Bombe doneli iz ratova Zbog ratova na prostoru bivše SFRJ oružje je lako dostupno građanima. - Ljudi koji su učestvovali u ratovima znaju kako se rukuje oružjem, pa se često dešava da veterani koji su zadržali puške ili ručne bombe počine zločin. Takođe, kriminalne grupe međusobno sarađuju jer im je cilj samo zarada. Najveći broj profesionalnih likvidacija počinjen je iz oružja iz prethodnih ratova, a ne treba zanemariti ni to što je šverc oružja jedan od najunosnijih poslova - kaže naš sagovornik.

Naoružane sudije Dozvolu za držanje i nošenje oružja za ličnu bezbednost dobilo je do danas oko 1.700 građana Srbije. Među njima je najviše sudija, tužilaca, advokata, ali i pojedinih biznismena. Ko može da nosi oružje, posle bezbednosne procene, odlučuju direktor i ministar policije.