Doček 2013. u pet do dvanaest

Novu godinu možete proslaviti na ulicama i trgovima Budimpešte, Bratislave i Sarajeva ili u nekom od njihovih klubova, barova ili restorana

Stil
> 22:04h

Budimpešta Ova panonska prestonica, smeštena na lepom plavom Dunavu, udaljena je od Beograda samo nekoliko sati vožnje. Brojne istorijske znamenitosti, poput najvećeg budimpeštanskog hrama, Crkve Svetog Štefana, ali i najpoznatije budimpeštanske ulice Vaci, samo su neki od razloga da posetite ovaj lepi grad. Sjajni noćni klubovi i mogućnost upoznavanja mađarskih narodnih običaja, poput poznatog plesa čardaša, učiniće nezaboravnim posetu ovoj evropskoj prestonici. Mađari i te kako znaju kako se treba zabavljati, a Nova godina im je jedan od najvažnijih i najzabavnijih praznika. S pripremama za ovu ludu noć počinju nedeljama ranije, zato pripazite da odmah rezervišete mesta ukoliko želite da budete na nekom od popularnih mesta u gradu. I ne brinite, ove večeri nikako ne možete ostati gladni jer će vam biti ponuđene kobasice s renom i senfom, supa od sočiva, praseće pečenje i još mnogo tradicionalnih mađarskih jela.

Ulice Budimpešte su prelepo okićene

Bratislava Najmlađa evropska prestonica takođe je smeštena na Dunavu. Pomno uređen centar grada, njihovo čuveno pivo, brojne istorijske građevine - poput stare gradske skupštine i Mocartove palate, glavni su aduti ove šarmantne metropole. Iako je po broju stanovnika mnogo manja od svojih evropskih komšija, baš ni u čemu ne zaostaje za njima. Naprotiv, svojim šarmom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Inače, proteklih nekoliko godina Bratislava je postala poznata po svojim novogodišnjim zabavama i žurkama, zbog čega je dobila nadimak Partislava. Glavni trg krasi Rolandova fontana, za koju legenda kaže da se kip na njenom vrhu u noći iz prelaska iz stare u novu godinu okrene na suprotnu stranu kako bi pozdravio stare junake. Doček Nove godine u Bratislavi tek je nedavno postao aktuelan, ali svi koji su bili tamo tvrde da je to nešto što zaista treba videti i doživeti.

Slovaci ove godine spremaju spektakularan vatromet

Sarajevo Ova bosanska metropola već godinama je širom regiona omiljeno mesto za zabavu. Osim što se može pohvaliti najboljim ćevapima u somunu s kajmakom, pitama i burekom s domaćim kiselim mlekom, ovaj grad ima i vrlo bogatu istorijsku i kulturnu baštinu. Nikako ne propustite da popijte čuvenu kafu na Baščaršiji ili da posetite Begovu džamiju. Pored organizovanog dočeka na platou Skenderije, i u dvorani „Mirza Delibašić“ u sklopu KSC Skenderija biće upriličen doček Nove godine. Ulaznica košta sedam konvertibilnih maraka, a posetioce će zabavljati Hanka Paldum, Amir Kazić Leo, Aki Rahimovski i Sarajevski tamburaši. Organizatori najavljuju pravi spektakl, a kafići obećavaju najluđi dernek. Veoma pristupačne cene smeštaja i zabave garancija su dobrog provoda za sve one koji će ove godine posetiti ovaj grad u nameri da provedu nekoliko prijatnih dana daleko od rutine, svakodnevice, stresa i užurbanog života. Sarajevo i dobroćudne i vesele Sarajlije i ove godine su spremni sa svim svojim gostima dokažu da ovaj grad uvek rado dočekuje turiste i da će se svako ko jednom u njega dođe uvek rado u njega i vraćati.

Sarajevski derneci dugo se pamte

Konačno se približio za mnoge najlepši period u godini. U vazduhu se oseća miris kuvanog vina, cimeta i pečenih kestena, a ulice su već ukrašene lampicama. Ipak, ostavimo ove lirske pejzaže za neku drugu priliku, možda još niste odlučili gde ćete dočekati 2013. godinu. Ako spadate u onu grupu koja će nešto malo ušteđevine radije potrošiti na neko zanimljivo putovanje, a ne na skupi doček u nekoj lokalnoj kafani ili klubu, evo nekoliko zanimljivih destinacija na kojima garantuju dobar provod...