Ne više od jedne čašice

Rakija je lekovita!

Pod umerenim konzumiranjem podrazumeva se jedno piće koje sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj čaši piva, vina ili čašici žestokog pića

Stil
> 00:00h

Najnovija istraživanja pokazala su da povremeno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog holesterola, a snižava nivo lošeg, kao i da oni koji umereno koriste to piće ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti. - Jedna čašica rakije leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda gde se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokuje pucanje i srčani udar. Takođe, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako on već postoji - kažu doktori. Ali, da se razumemo, pod umerenim konzumiranjem podrazumeva se jedno piće koje sadrži 10 grama alkohola, što odgovara jednoj čaši piva, vina ili čašici žestokog pića, s tim što je trudnicama upotreba alkohola zabranjena. S druge stane, ako se češće uzimaju veće doze alkohola, onda je njegovo dejstvo veoma štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova, pa dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije (žene su mnogo podložnije tim promenama).