Tragičan bilans

Epidemija gripa u celoj Americi, među žrtvama 18 dece

Lekari konstantno savetuju vakcinaciju, pre svega, starijim osobama i deci, jer su u grupi povećanog rizika

Planeta
> 04:58h

VAŠINGTON - Ministarstvo zdravlja SAD saopštilo je danas da je u 41 saveznoj američkoj državi evidentirana pojava gripa, uključujući Ilinois, gde je šest osoba starijih od 50 godina preminulo. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih oboljenja (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) sa sedištem u Atlanti (Džordžija), najmanje 18 dece umrlo u toj državi od početka sezone gripa, koja je ove godine počela ranije nego obično, preneo je "Ej-Bi-Si njus".

Zdravstvene vlasti Indijane izvestile su o sedam smrtnih slučajeva, pošto je umrlo pet osoba starijih od 65 i dve mlađe od 18 godina. Gradonačelnik Bostona u državi Masačusets Tomas Menino proglasio je vanrednu situaciju u oblasti zaštite javnog zdravlja. Kako izveštava ABC njus, odeljenja za hitnu lekarsku pomoć prepuna su pacijenata obolelih od gripa.

Prema podacima Centra, broj onih koji su posetili lekara zbog simptoma sličnih gripu skočio je na 5,6 sa 2,8 odsto od prošlog meseca. Severozapadna memorijalna bolnica (Northwestern Memorial Hospital) u Čikagu izvestila je o svakodnevnom skoku od 20 odsto gripoznih pacijenata. Bolnica u Ohaju preporučila je pacijentima sa gripom da nose maske, kako bi zaštitili one koji nisu inficirani.

Lekari konstantno savetuju vakcinaciju, pre svega, starijim osobama i deci, jer su u grupi povećanog rizika. Itar-Tas s izveštava da je nekoliko gradova odlučilo da vakcinu daje besplatno. Prema rečima stručnjaka, u ovoj godini epidemija gripa u SAD mogla bi biti veoma snažna. Godišnje u toj zemlji u jesenjoj i zimskoj sezoni od gripa oboli između pet i 20 odsto stanovništva, pri čemu približno 200.000 bude zbrinuto u bolnici, a veliki broj slučajeva završi smrću. Više od 35 odsto stanovništva u SAD svake godine se vakciniše, navodi ruska agencija.