Kriza u Sahari

Komandosi oslobodili 600 talaca, najmanje 50 mrtvih

Grupa naoružanih ekstremista napala je Ain Amenas u pustinji Sahara i uzela taoce u znak odmazde zbog francuske vojne intervencije u Maliju. Gasni kompleks u Sahari je potom opkolila alžirska vojska

Planeta
> 23:04h

ALŽIR - U akciji alžirske vojske protiv islamskih ekstremista koji su zaposeli gasno postrojenje Aim Amenas u Sahari i uzeli taoce, je oslobođeno 600 Alžiraca, prema poslednjom bilansu. Međutim, u toj operaciji poginulo najmanje 50 osoba, među kojima ima i talaca.

Alžirski mediji, pozivajući se na izvore ekstremista, ranije su naveli da su poginula 34 taoca i 14 otmičara. Taj novi bilans još nije potvrđen iz nezavisnih izvora, ali Pariz, Oslo i London su potvrdili da je operacija u toku i da se ne zna broj oslobođenih i poginulih.

Agencija AP je ranije javila da je uspelo da umakne najmanje 20 stranaca koje su ekstremisti oteli u jučerašnjem napadu na Aim Amenas. To je rekao neimenovani zvaničnik alžirske službe bezbednosti.

Grupa naoružanih ekstremista napala je Ain Amenas u pustinji Sahara u znak odmazde zbog francuske vojne intervencije u Maliju. Gasni kompleks u Sahari je potom opkolila alžirska vojska.

Za napad na kompleks odgovornost je preuzela organizacija "Katibat Mulatamin" (Maskirana brigada). Ain Amenas je 1.300 kilometara južno od glavnog grada Alžira.