Tužna sudbina Branka Crnogorca Karelija

GUTAČ EKSERA I SIJALICA: Treba mi 20.000 da bih preživeo!

Čovek koji je pojeo više od 25.000 sijalica i bio svetska atrakcija danas živi u bedi. Na stomaku ima izraslinu, odstranjene su mu dve trećine želuca i mora na terapiju

Društvo
> 00:00h

APATIN - Svi su ga zaboravili. Da li se neko još uvek seća Karelija, čoveka o kojem je svetska štampa svojevremeno pisala kao o jedinstvenom medicinskom fenomenu jer je u toku svoje bizarne karijere uspeo da pojede preko 25.000 sijalica, 15.000 viljušaka i kašika, 2.500 tanjira i oko 30 kilograma eksera? Čoveka koji je šokirao javnost kad je iz opklade za dva dana pojeo ceo bicikl? Kareli više ne nastupa. Povukao se. Daleko od očiju javnosti, s teškom mukom preživljava penzionerske dane pod „civilnim“ imenom Branko Crnogorac. - Nakon šest operacija doktori su mi zabranili da nastavim s dotadašnjim načinom života. Stigle su me godine i teško sam oboleo. Nije mi žao zbog toga kako je sve na kraju ispalo, ali me tišti to što su me, nakon svega, ljudi zaboravili i napustili - priča Branko (81). Kaže da je još u mladosti shvatio da je drugačiji od ostalih. Iz vojske je izbačen jer je pojeo 30 porcija pasulja i šest vekni hleba. - Doktori su ustanovili da imam neverovatno jaku želudačnu kiselinu, koja je sposobna da razgradi sve osim zlata. Žileti su mi se topili još u ustima, a gvožđe sam jeo bez problema. Hteo sam iz opklade da pojedem „fiću“ ili most, ali nisam uspeo da se dogovorim sa sponzorima. Ma bio sam sila, čak sam preživeo i ujed kobre - priseća se Branko. Neobičan režim ishrane ipak je ostavio posledice. Branku su odstranjene dve trećine želuca, a na stomaku ima benignu izraslinu tešku nekoliko kilograma. Otežano hoda zbog proširenih vena. Nekadašnju slavu i novac, kako sam kaže, odavno je pojela surova realnost.

Pomozite Branku - Lekari su odbili da me operišu, pa su mi propisali terapiju injekcijama. Međutim, sa 14.000 dinara penzije jedva uspevam da se prehranim. Bez terapije nisam u mogućnosti da hodam, a za izraslinu na stomaku mi je neophodan specijalizovani pojas. Potrebno mi je 20.000 dinara - u suzama priča nekadašnja zvezda Žilnikovih filmova. Branku je za injekcije i pojas potrebno 20.000 dinara. Svi koji su u mogućnosti da mu pomognu novac mogu uplati na račun Komercijalne banke, na broj 205900101724570754.

Mnogo ga je koštalo postavljanje rekorda

Nekada je punio novinske stupce