Foto: Tanjug

Kosovo i Metohija

Ambasada SAD u Prištini osudila skrnavljenje spomenika

SAD sa žaljenjem gledaju na ovakvu upotrebu nasilja i osuđuju represalije protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba, saopštila je ambasada SAD u Prištini

Politika
> 06:48h

BEOGRAD - Seriju skrnavljenja pravoslavnih grobalja i vandalizam nad istorijskim spomenicima na Kosovu osudile su i međunarodne institucije na KiM. Ambasada SAD u Prištini saopštila je da shvata značaj uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu i izrazila žaljenje što je taj čin izazvao nasilnu reakciju na Kosovu. "Sjedinjene Države sa žaljenjem gledaju na ovakvu upotrebu nasilja i osuđuju represalije protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile. Ne samo da ovi napadi podrivaju duh multikulturalizma na Kosovu, već pogađaju i zajednice na Kosovu zbog odluke koja je doneta u Beogradu", navedeno je u saopštenju.

SAD su pozvale građanje Kosova da poštuju mirovne vrednosti i da pokažu uzdržanost.

Kfor:

Kfor je najoštrije osudio skrnavljenje nadgrobnih spomenika na Kosovu i Metohiji i pozdravio jasne osude tih incidenata od zdravorazumnih ljudi koji ne žele povratak nasilju koje se dogodilo u prošlosti. Kfor ocenjuje da se demokratija procenjuje na osnovu sposobnosti da se dozvoli iznošenje različitih mišljenja na miran način i obezbedi da sve zajednice i njihove baštine budu očuvane i poštovane.

"Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovođenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge zaslužuju poštovanje. Ne dozvolite da mala grupa pojedinaca šteti vašem međunarodnom ugledu", navedeno je u saopštenju Kfora.