SNS: Hajka protiv ćirilice u Novom Sadu

Srpska napredna stranka za glavnog protagonista "hajke" protiv ćirilice označila Ligu socijaldemokrata Vojvodine

Srbija
> 21:36h

NOVI SAD - Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) ocenio je danas da se u tom gradu poslednjih dana vodi "hajka protiv ćiriličkog pisma". SNS je u saopštenju navela da "i Ustav i Statut Novog Sada kao službene propisuju srpski jezik i ćiriličko pismo".

"Vekovno srpsko pismo gotovo da ne može da se vidi na ulicama srpske Atine. Tek jedna od 12 publikacija se štampa na ćirilici, a velika većina novosadskih medija koristi latiničko pismo", navodi se u saopštenju SNS.

SNS je za glavnog protagonista "hajke" protiv ćirilice označio Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Aktivisti LSV delili su danas Novosađanima nalepnice na kojima je pisalo "Novi Sad se voli na mnogo imena", kako bi ukazali da glavni grad Vojvodine nema samo ćiriličnu tradiciju.

"Ovaj grad ima još tri imena: Ujvidek, Nojzatc (Neusatz) i Neoplanta, što ukazuje na to da su različite nacije odavno uspostavile dogovor i balans, koji sadašnje gradske vlasti žele narušiti", rekao je funkcioner LSV Aleksandar Kravić.

Aktivisti LSV naveli su da nemaju ništa protiv upotrebe ćirilice, jer se to pismo, kao i latinično, vekovima koristi u Novom Sadu.

"Mi smo protiv silovanja grada ćirilicom. Ćirilica se niti jede niti se njome nešto može kupiti. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje stare", rekao je Kravić i ocenio da potezi gradske vlasti stvaraju "bespotrebne podele" među Novosađanima.