Uspeh lekara

Niš: Uspešno izvedene dve transplatacija bubrega

Posebno je važno da smo obnovili kadaveričnu transpataciju koja je poslednji put obavljena u niškom Kliničkom centru 2010. godine, naveo je doc. dr. Zoran Radovanoić

Srbija
> 21:26h

NIŠ - Tim lekara Kliničkog centra u Nišu uspešno je obavio dve transplantacije bubrega, jednu sa živog donora i jednu sa osobe u stanju moždane smrti, izjavio je direktor ovog centra doc. dr Zoran Radovanović.

"Posebno je važno da smo obnovili kadaveričnu transpataciju koja je poslednji put obavljena u niškom Kliničkom centru 2010. godine," kazao je Radovanović najavljujući da se radi na osposobljavanju timova za transplataciju drugih organa u Nišu. Vođa transplatacionog tima prof. dr Miroslav Stojanović rekao je da je prva transplatacija bubrega u Nišu obavljena 1979. godina u saradnji sa stručnjacima iz Liona, a da je u niškom Kliničkom centru obavljeno do sada 61 transptacija i da se sada to radi samostalno, za razliku od početka transplatacije kada su niški lekari radili sa lekarima sa Vojno-medicinske akademije. Prošle godine obavljeno je ukupno pet transplatacija sa živih davalaca, napomenuo je Stojanović i naveo da više od 150 bubrežnih bolesnika čeka na novi bubreg na listi u Nišu. "Na listi čekanja je još 30 pacijenata kod kojih je neophodna transplatacija jetre", dodao je Stojanović.