Stravična zavisnost

GROZNO: Uživa da jede mačje dlake!

Amerikanka Lisa već 15 godina skuplja delove krzna svog ljubimca i od njega pravi „obroke“, za koje tvrdi da su ukusni kao slatka vuna

Ludi svet
> 00:00h

DETROIT - Grozno. Amerikanka Lisa (43) već 15 godina jede mačje dlake i ne može da se odrekne svog neobičnog užitka. Ona dnevno mora da pojede barem malu grudvu sačinjenu od ogromne količine dlaka koje su tokom dana otpale sa njenog kućnog ljubimca, a njena neobična navika prvi put je prikazana u emisiji „Moja neobična zavisnost“ na televiziji TLC. Svoje „ob­roke“ Lisa priprema tako što svakog dana sakuplja delove mačjeg krzna sa tepiha i nameštaja, a tvrdi da najviše uživa dok ih jede direktno sa životinje. Prema njenim rečima, ona svog ljubimca liže baš onako kako bi to radila njegova mama-mačka, ali naglašava da nikad ne liže zadnji deo leđa mačke niti prostor između njenih šapa. - Navučena sam na mačje dlake. One za mene imaju identičan ukus kao slatka vuna ili pamučni slatkiš - rekla je ova neobična žena. Iako se mnogima od nas prevrne stomak kada naiđemo na dlaku u jelu, Lisa čezne za tim da njenoj mački svaka dva sata otpadne barem pramenčić, kako bi ga mogla pripremiti za sebe. - Dlake jedem tako što ih lepo sastavim u grudvicu, a onda ubacim u usta. Onda ih malo izgrickam, a ponekad opet izbacim iz usta i razdvojim prstima, a onda opet vratim u usta i progutam - objasnila je Lisa. Prema njenim rečima, za 15 godina, koliko konzumira mačje dlake, nikad nije imala zdravstvenih problema. Takođe, ističe da nikad nije imala probavne smetnje, a da je zbog svoje neobične navike razvila fantastičan i izuzetno blizak odnos sa svojim ljubimcem, zbog čega je presrećna.Inače, Lisa nije usamljen slučaj osobe koja ima tako redak poremećaj u ishrani i zastrašujuću zavisnost. Postoje ljudi koji su skloni da jedu kamenje, staklo, nameštaj, ali i stvari kao što je dezodorans.

Lisa nikad nije imala zdravstvenih problema zbog toga što jede dlake

Poremećaj zvani pika U medicini je poznat takozvani poremećaj pika, koji podrazumeva konzumiranje nejestivih supstanci, uključujući i prašinu i kredu, ali i druge najneobičnije supstance. Od njega uglavnom pate deca, trudnice, autistični ljudi, kao i osobe sa drugim poremećajima u razvoju. U mnogim slučajevima traje nekoliko meseci, a zatim nestaje i bez lečenja, ali u nekim slučajevima može trajati i godinama. Malo se zna o uzrocima pike, a istraživači kažu da mogu samo da nagađaju zašto se broj pacijenata povećava iz godine u godinu.