Preterali

Sandej tajms se izvinio za antisemitsku karikaturu

Jedna stvar je napasti i iskarikirati lidera, ali je druga stvar odraziti u karikaturi, makar i nenamerno, istorijsku ikonografiju koja je progonilačka ili antisemitska, objavio je britanski list

Planeta
> 23:12h

TEL AVIV - Sandej tajms se danas "bezrerezvno izvinio" za prošlonedeljnu karikaturu objavljenu na Međunarodni dan holokusta, koja prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua kako cementira zid sa delovima tela i krvlju Palestinaca. "Jedna stvar je napasti i iskarikirati lidera - i legitimno je napasti lidere Izraela u karikaturama kao svakog drugog. Ali je druga stvar odraziti u karikaturi, makar i nenamerno, istorijsku ikonografiju koja je progonilačka ili antisemitska", objavio je britanski list.

Netanijahuov lik s krvlju Palestinca je prešao granicu, naglašava se na urednickoj strani, uz ocenu da bi "takav imidž bio greška bilo kog dana, ali činjenica da je prošle nedelje bio Memorijalni dan holokausta komplikuje grešku". Nazvavši karikaturu Džeralda Skarfa "ozbiljnom greškom" list je naglasao da se "gnuša antisemitizma i rasizma svake vrste i nema nameru da uvredi jevrejski narod ili bilo koju drugu etničku ili versku grupu".

U Netanijhuovom kabinetu nisu kometarisali ni uvredljivu karikaturu ni današnje izvinjenje. Prošle nedelje se izvinio medijski tajkun Rupert Mardok, čija Njuz korporacija poseduje list, označivši karikaturu kao grotesknu i pozvavši list da se izvini. Urednik Martin Ivins je to i učinio na sastanku sa liderima britanskih Jevreja. Sam autor je prošle nedelje rekao za Đuiš hronikl da žali zbog trenutka u kome je karikatura objavljena, istakavši da nije znao da je Međunarodni dan holokausta.