Emirati zainteresovani za Srbiju

SPORAZUM: Šeik dolazi na Kopaonik

Princ UAE opet stiže u Srbiju kao gost Aleksandra Vučića kako bi posetio Karađorđevo i naš najpoznatiji zimski centar. Pre toga Vučić će otići u Abu Dabi da potpiše sporazum

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Dobro prijateljstvo! Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan ponovo će posetiti Srbiju krajem februara ili početkom marta, saznaje Kurir. Prema saznanjima Kurira, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ići će u drugoj polovini februara u Abu Dabi kako bi potpisao međudržavni sporazum. Naš sagovornik navodi da šeik, koji je prilikom prošle posete video samo znamenitosti Beograda, ovoga puta želi da upozna i ostatak Srbije. - Planirano je da prilikom posete u januaru šeik ode i do Karađorđeva, međutim to je pomereno za sledeću posetu, koja bi trebalo da bude realizovana krajem meseca. On želi da vidi kako izgleda ovo mesto i uveri se da li se od njega može napraviti ekskluzivno lovište koje bi posećivala svetska elita - otkriva izvor Kurira iz diplomatskih krugova. Prema njegovim rečima, šeik je bio oduševljen onim što je video i tokom neformalnih sastanaka nekoliko puta je ponovio da želi da investira u Srbiju. - Izrazio je želju da poseti neku srpsku planinu i najverovatnije će to biti Kopaonik. Jednostavno želi da se upozna s lepotama cele zemlje jer smatra da ima mnogo potencijala - kaže naš sagovornik i otkriva da će na mestu razrušenog Generalštaba, ukoliko se postigne dogovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najverovatnije biti podignut luksuzni hotel ili nova banka - Prva zalivska banka. Kako je stekao ogromno poverenje u prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, s kojim se povremeno i čuje, šeik će i ovoga puta biti njegov gost. Podsetimo, prilikom posete početkom januara ove godine naslednik krune UAE pokazao je zainteresovanost za investiranje u našu zemlju. Kompanija „Al Dahra“ uložiće 300 miliona evra u srpsku poljoprivredu i izgraditi pet fabrika za proizvodnju stočne hrane u Srbiji. Vlada Srbije je oformila i tim eksperata koji rade na projektima s predstavnicima UAE.

Atifete Jahjaga i Milo Đukanović

Svi bi kod šeika Odmah nakon dolaska šeika u Srbiju, što je zapravo bila uzvratna poseta, u ovu bogatu zemlju otputovala je i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Samo tri dana nakon boravka šeika Muhameda u Srbiji, u posetu UAE otputovao je i premijer Crne Gore Milo Đukanović. Kredit od 100 miliona $ Ministri Mlađan Dinkić i Goran Knežević dogovorili su se juče s predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija da Vlada podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, koji bi bio razmatran već u martu.Kredit bi bio korišćen za dve namene. Prva je čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva. Druga kreditna linija bila bi dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije. Švajcarci ljubomorni Prema rečima sagovornika Kurira, švajcarski bankari su se raspitivali čime su Srbi uspeli da fasciniraju šeika iz UAE. - Mnoge švajcarske i druge strane banke jure ga za susret i poslovnu saradnju i nikako da dođu do njega, a eto Srbi su uspeli - kaže sagovornik Kurira.