Na slobodi

VUČKO KOD KUĆE: Izvinite, malo sam pod stresom

Vučko Manojlović najpoznatiji zatvorenik, koga je posle 29 godina robijanja pomilovan izjavio je da je pod stresom i da nije gubio nadu da će umerti kao slobodan čovek

Crna Hronika
> 12:18h

BEOGRAD- Nikad nisam gubio nadu da ću umerti kao slobodan čovek, započeo je svoju priču Vučko Manojlović, koji je odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića o pomilovanju našao na slobodi pošto je u zatvoru proveo 29 godina, a punih 16 čekao izvršenje smrtne kazne. - Nalazim se u teškom psihičkom stanju.Nisam sposoban da bilo šta govorim i komentarišem. Izvinite, ali sada zaista ne mogu ništa drugo da kažem. Samo da se malo sredim, a tada ću ispričati moju golgotu, rekao je Vučko Manojlović (68) čovek koji je 16 godina u zatvorskoj ćeliji čekao izvršenje smrtne kazne. On je rekao da je iako su ga na slobodi sačekali rodbina i prijatelji, doživeo stres posle dugo očekivanog pomilovanja i puštanja iz kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

Vučko se nalazio iza rešetaka zato što je proglašen krivim da je 29. decembra 1984. godine, odmah po izlasku iz zatvora, u nameri da se osveti za petogodišnje robijanje zbog silovanja, svirepo ubio zamenika okružnog javnog tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića, pokušao da ubije istražnog sudiju Bratislava Gavrilovića i pripremao ubistvo sudije Mladena Jankovića.

Sva trojica su učestvovala u sudskom procesu u leskovačkom Okružnom sudu, pred kojim je Manojlović odgovarao zbog silovanja. Prvostepenom presudom Okružnog suda u Nišu novembra 1985. godine osuđen je na 20 godina robije, tada najveću zatvorsku kaznu.

Protiv ove presude, žalbe su izjavile obe stranke u postupku. Okružni javni tužilac u Nišu žalio se zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i odluke suda o kazni i predložio ukidanje prvostepene presude.

Žalbu je kao branilac izjavio i Manojlovićev branilac, advokat Branislav Tapušković, kao i Vučkov otac Risto. Zatražili su novo suđenje, zbog brojnih propusta niškog suda. Međutim, na sednici veća Vrhovnog suda Srbije, 24. oktobra 1986, zamenik republičkog javnog tužioca dr Spira Vuković žalbe je sveo na odluku o kazni i predložio da se presuda preinači i optuženom izrekne najstroža kazna po zakonu.

Ovaj predlog je i usvojen, pa je Vučko Manojlović osuđen na smrtnu kaznu! Za osuđenika na smrt, ova presuda je bila kraj nade. Otpočelo je iščekivanje smrti.

U Srbiji je 9. marta 2002. godine ukinuta smrtna kazna. Tadašnji predsednik Milan Milutinović potpisao je pet meseci kasnije akt o pomilovanju, pa je najteža kazna zamenjena zatvorskom od 40 godina. Tako je Manojlović umesto 20 godina dobio duplo više robije.

Advokat Tanja Minčić Marković iz Niša izjavila je da u svoje i u ime Manojlovića zahvaljuje predsedniku Tomislavu Nikoliću što je "imao hrabrost da primeni zakon".

- Za sedam godina, bivši predsednik Boris Tadić nije nikada odgovorio na našu molbu. Imao je mogućnosti, kao i Nikolić sada, da primeni Zakon o pomilovanju. Ne znamo zašto to nije uradio, možda nije imao prave informacije o celom slučaju, rekla je advokatica iz Niša.