Foto: Beta

Dačić zadovoljan

FBI obučava srpske policajce!

Direktor FBI Robert Miler zahvalio se srpskoj policiji i bezbednosnim službama na pomoći u borbi protiv terorizma, posebno u slučaju napada na Ambasadu SAD u Sarajevu

Društvo
> 10:48h

VAŠINGTON - Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertom Milerom i rekao da su se njih dvojica tom prilikom dogovorili da ta institucija pomogne u obuci srpskih kadrova, ali i o razmeni podataka.

Dačić je rekao da je pozvao Milera da poseti Srbiju i dodao da bi to bila prva poseta u istoriji Srbije direktora FBI našoj zemlji.

"I moje dve posete su bile prve posete srpskih državnih organa FBI i mislim da je to pokazatelj da imamo veoma dobru saradnju koja će siguran sam dati doprinos i političkim odnosima između naše dve države", poručio je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan sastankom sa Milerom i istakao da su tokom sastanka ponovili ono što je Miler govorio pre četiri godine, "a to je da postoji veoma veliki zajednički interes za razvoj naše saradnje koja jeste i operativna i u pogledu odluke naših kadrova".

Miler se, rekao je Dačić, zahvalio srpskoj policiji i bezbednosnim službama na svoj pomoći koju je Srbija davala svih ovih godina kada je reč o borbi protiv terorizma.

"Istakao je da informacije koje smo mi dali o islamskom ekstremizmu prilikom napada na Ambasadu SAD u Sarajevu bile najkvalitetnije informacije koje su dobili", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogoovorili su se da FBI pomogne u obuci srpskih kadrova i dodao da je do sada već nekoliko naših diplomaca završilo Akademiju FBI.

"FBI će najverovatnije u narednim mesecima shodno odobrenju iz budžeta imati jedno lice u Beogradu koje će upravo biti zaduženo da sarađuje sa našim organima kada je reč o borbi protiv visokotehnološkog kriminala", naglasio je premijer.

Dačić je kazao da se sa Milerom dogovorio nastavku brze i operativne razmene podataka kao i do sada. "Miller je ubeđen da je Beograd regionalni lider u ovoj oblasti i zato sarađuju s nama...Ne postoje terorističke grupe ili organizovane kriminalne grupe koje mi imamo nameru da štitimo. Naprotiv imamo nameru da ih sve pohapsimo sa našim partnerima i u tom smislu je naša saradnja ključna sa drugim američkim agencijama koje se bave vladavinom zakona", poručio je Dačić.

U delegaciji Srbije, osim premijera u Vašingtonu se nalazi i državni sekretar MUP Vladimir Božović.

http://www.youtube.com/watch?v=N9i1-qij6HA