Odlučili

DRŽAVNI VRH: Tražićemo objedinjavanje srpskih opština na Kosovu

Vučić, Nikolić i Dačić dogovorili se koje će stavove o integracijama i Kosovu Srbija izneti sledeće nedelje u Berlinu i Briselu

Politika
> 04:34h

BEOGRAD - Jedinstveno. Srbija će u sledeću rundu pregovora s Prištinom ući sa zahtevom za uspostavljanje zajednice opština koja bi Srbima na području KiM omogućila da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku, odlučeno je na sastanku državnog vrha u Predsedništvu Srbije. Postignut je jedinstven stav državnog vrha u vezi sa svim važnim pitanjima koja će biti otvorena u Briselu, a ovo je za Kurir potvrdio i premijer Dačić, koji je rekao da nije bilo nikakvih razmimoilaženja. - Postigli smo jedinstven stav o svim pitanjima - kratko je rekao premijer. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da je državni vrh usaglasio stavove pred sledeću rundu pregovora Beograda i Prištine. On je rekao da je Srbija spremna na kompromise, ali da državni vrh očekuje i da će druga strana pokazati minimum spremnosti na tako nešto. Sastanku su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić, ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Nikolić i Dačić sa Irinejom Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPS Irinej saglasili su se juče da je jedinstvo domaće javnosti potrebno za rešavanje svih pitanja od nacionalnog interesa. Irinej je u Palati Srbija razgovarao s Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a u delegaciji SPC bili su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika bački Irinej i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Kacin: Slavićete do leta Reforme u Srbiji odvijaju se u pozitivnom smeru, a napredak ubrzava proces evropskih integracija, ocenili su juče premijer Ivica Dačić i Jelko Kacin. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je juče posle sastanka i da je datum pregovora sa EU nadohvat ruke, te da će Srbija slaviti do leta.