Foto: BETA

Zločin i kazna

OPTUŽEN ZA UBISTVO: Pistorijus plakao u sudnici

Poslednji navodi govore da je Ostak ubio Revu dok se tuširala

Ostali sportovi
> 12:06h
FOTO: REUTERS
FOTO: BETA
FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

PRETORIJA - Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus jutros se pojavio pred sudom zbog sumnje da je ubio svoju devojku Revu Stenkamp (30) prethodnog dana. Pozanti atletičar je u prepunoj sudnici suda u Pretoriji zvanično optužen za ubistvo sa predumišljajem, a tokom čitanja optužnice Pistorijus je briznuo u plač.

Prve informacije koje su stigle iz Južne Afrike govorile su da se radi o slučajnom ubistvu, jer je Pistorijus navodno mislio da je u pitanju provala u kući. Međutim, današnji navodi govore da je atletičar pucao u Revu dok se tuširala i izrešetao je pogodivši je u glavu, prsa i ruku.

Odbrana poznatog atletičara, koji nije dao da mu se slika lice, je zahtevala i da se iz sudnice uklone sve kamere i da se ubuduće suđenje ne prenosi direktno.

Sudija Dezmond Nasir odložio je do sledeće nedelje mogućnost kaucije i odredio Pistorijusu pritvor do srede.

Pistorijus je rođen bez fibula, duge kosti u potkolenici i pre prvog rođendana amputirane su mu obe noge ispod kolena. On se godinama borio za dozvolu da učestvuje na najvećim takmičenjima, ali mu je to bilo zabranjeno jer su mnogi mislili da mu proteze od karbonskih vlakana daju prednost u odnosu na ostale atletičare koji imaju zglobove i stopala. Sportski sud mu je 2008. godine ipak dozvolio da učestvuje na najvećim sportskim takmičenjima.

Pistorijus je ušao u istoriju jer je prošle godine u Londonu postao prvi atletičar sa obe amputirane noge koji se takmičio na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu učestvovao u štafeti 4x400 metara, dok je na Paraolimpijskim igrama odbranio zlatnu medalju na 400 metara. Pistorijus, koga zovu i "najbrži čovek bez nogu", svetski je rekorder na 100 metara za atletičare sa amputiranom jednom nogom ispod kolena (T44). Na Paraolimpijskim igrama je debitovao u Atini 2004. godine i do sada je osvojio osam medalja, od čega šest zlatnih.

Juznoafricki paraolimpijac Oskar Pistorijus odbacio je danas optužbu za ubistvo devojke, koja je protiv njega danas podignuta na sudu u Pretoriji.

Kako su prenele agencije, menadžer Pistorijusa je saopštio da on "najoštrije odbacuje navedene optužbe".

U saopštenju se dodaje da Pistorijus "želi da izrazi svoje duboko saučešće" porodici ubijene devojke.

http://www.youtube.com/watch?v=On-6soX5ow4