Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Veliki ugovor

Vučić i šeik Muhamed na štandu Jugoimporta u Abu Dabiju

Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate, rekao je potpredsednik Vučić i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra

Društvo
> 00:00h
FOTO: Ministarstvo Odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo Odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo Odbrane Srbije
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Abu Dabiju otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX i sa šeikom Muhamed bin Zajed al Nahjan posetio štand "Jugoimport" SDPR iz Srbije.

"Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je potpredsednik Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je šeik Muhamed prvi put posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, kao i da je na jučerašnjem sastanku Vučića sa šeikom postignuta saglasnost o svim sporazumima dve zemlje, posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju.

Dogovoreno je da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS, precizira se.

"Ono što je najvažnije je to da će biti potpisan veliki ugovor. To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo ikada napravili", naglasio je Vučić i ukazao da je reč o ugovoru od preko 200 miliona evra i da u prvoj fazi u kratkom roku očekuje ulaganja od oko 24 miliona evra.

Prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja, rekao je Vučić.

U saopštenju se dodaje da će danas u Abu Dabiju biti potpisani Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Osnova za te ugovore biće Sporazum o međudržavnoj saradnji Srbije i UAE koji će, takođe, biti potpisan danas u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik Vlade danas završava dvodnevnu posetu Emiratima, a sajam naoružanja i opreme IDEX održava se pod patronatom predsednika šeika kalife bin Zajeda al Nahjana.

Sajmu prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i "Jugoimport" SDPR.

Vučić i šeik Abdulah potpisali više sporazuma Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i brat prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, potpisali su više sporazuma, saopšteno je iz Vlade Srbije. Potpisani su Sporazum o međudržavnoj saradnji, Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva. Nakon potpisivanja šeik Abdulah je rekao da je današnji dan divan dan za odnose dve zemlje. "Veoma sam ponosan što je ministar Vučić došao vrlo brzo posle posete princa prestolonaslednika Beogradu. Ono što je važnije od ove ceremonije je to da će u sledećih par meseci i građani Ujedinjenih Arapskih Emirata i građani Srbije videti koliko su ozbiljne naše vlade u stvaranju ove veze između naše dve zemlje, na koju možemo biti ponosni", rekao je šeik Abdulah. Potpredsednik Aleksandar Vučić zahvalio se partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na podršci i činjenici da Srbiju smatraju značajnim partnerom. Srpska delegacija ovim završava dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u saopštenju.

http://www.youtube.com/watch?v=JeZ91JE5j2o