SAHRANJENA DANICA ĆIRKOVIĆ: Dušice moja, da si izdržala još malo

Od mlade studentkinje, koja zbog nedostatka novca nije dočekala transplantaciju srca, oprostilo se nekoliko hiljada Kragujevčana

Društvo
> 00:00h

KRAGUJEVAC - Tuga neopisiva! Studentkinja Danica Ćirković (24), koja je u ponedeljak u podne preminula ne dočekavši transplantaciju srca, sahranjena je u sredu na kragujevačkom groblju Bozman u prisustvu nekoliko hiljada građana.

- Dušice moja mala... Da si izdržala još malo, samo još malo - tiho, drhtavog glasa ponavljala je majka Miljana dok su je pridržavali druga ćerka Ivana, Daničina bliznakinja, i mlađi sin Nebojša, nemi od bola. Ivana i Nebojša bacili su belu ružu u raku kad je kovčeg s njihovom sestrom položen, a otac Vlastimir je dugo, dugo čistio mermernu ploču.

- Očistiće tata, sine... Da ti uredimo večnu kuću, mezimice moja - govorio je Daničin otac dok je krpom nebrojeno puta prelazio preko ploče, boreći se na taj način s neizmernom tugom. Podsetimo, Danici Ćirković, apsolventkinji Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, zadebljanje srčanog mišića, koje joj je otkriveno tokom puberteta, vremenom je rad njenog srca svelo na samo 15 odsto pune snage. Jedini spas za nju bila je transplantacija srca u inostranstvu koja košta između 130.000 i 150.000 evra. Zahvaljujući humanosti velikog broja ljudi koji su učestvovali u akciji „Srce za Danicu“, porodica Ćirković uspela je da obezbedi potrebna sredstva, ali izgubila je bitku s vremenom.

Kragujevac ispratio svoje dete

Kukala ti majka, državo - E, kukala ti majka, državo nesposobna! Za onog siledžiju Miladina Kovačevića našlo se milion dolara da ne robija. Plaća država i promenu pola, budžovani se švrćkaju besnim automobilima, a mladi umiru zbog bolesti - ovim rečima jedan od Daničinih drugova ispoljio je svoj bes zbog toga što je porodica Ćirković sama morala da se snalazi za novac, bez pomoći državnih organa.