Kosovo

Hodžaj: Pregovaramo zbog stolice u UN

Jedan od krajnjih ciljeva ovog dijaloga Beograda i Prištine i jeste dobijanje stolice u UN kao potvrde pune normalizacije odnosa nezavisnog Kosova i Republike Srbije, rekao je Enver Hodžaj

Politika
> 09:16h

BEOGRAD - Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je cilj dijaloga Beograda i Prištine da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Ako Srbija i nije u stanju da učini taj poslednji korak, prizna nezavisnost Kosova i upostavi diplomatske odnose, ipak bi bar trebalo da prestane s protivljenjem da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Uostalom, jedan od krajnjih ciljeva ovog dijaloga Beograda i Prištine i jeste dobijanje stolice u UN kao potvrde pune normalizacije odnosa nezavisnog Kosova i Republike Srbije", rekao je Hodžaj.

Na pitanje šta Priština konkretno očekuje od Beograda kada su u pitanju tzv. paralelne instuitucije na severu Kosova, on je rekao da je za Kosovo veoma važno da četiri opštine na severu reintegriše u kosovske demokratske institucije.

On je rekao da to poslednjih 13 godina uopšte nije bilo moguće, "u prvom redu zbog tih paralelnih političkih i policijskih struktura".

Na severu, prema njegovim rečima, treba implementirati plan Martija Ahtisarija, koji Srbima daje najšire moguće kompetencije i prava koje manjine mogu da uživaju na lokalnom nivou.

"Poslednji sastanak dvojice premijera (Dačića i Tačića) bio je, bez obzira na činjenicu da je izostao dogovor, veoma važan u smislu dalje normalizacije odnosa Prištine i Beograda, jer ipak predstavlja novi korak u pravcu realizacije krajnjeg cilja za sever Kosova, a to je primena plana Martija Ahitsarija", rekao je on.

"Za nas je od ključne važnosti da Srbija ukine te nelegalne institucije i poslednji sastanak premijera Tačija i Dačića, baš kao što će biti i sledeći početkom marta, ima za cilj rešavanja tog problema", kazao je Hodžaj.