Ponovljeno suđenje za pokušaj ubistva

Vođa Alkatraza Aleksandar Vavić u utorak ponovo pred sudom

Vaviću , koji je u februaru prošle godine osuđen na godinu dana zatvora za pokušaj ubistva Stefana Gajića Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje koje počinje u utorak ispočetka

Crna Hronika
> 01:38h

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje jednom od vođa navijačke grupe “Alkatraz” Aleksandru Vaviću (26), zbog optužbi da je u januaru 2005. na Karaburmi nožem ranio Stefana Gajića, trebalo bi da počne u utorak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu iz drugog pokušaja.

Vaviću, koji je u februaru prošle godine osuđen na godinu dana zatvora, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje.

On je, naime, optužen za krivično delo teške telesne povrede nanete Gajiću.

Sada "partizanovac", Vavić je u vreme izvršenja krivičnog dela bio navijač "Crvene zvezde", ali je nedugo posle incidenta prešao u konkurentski tabor, pa su se tako promenili i iskazi oštećenog Gajića, ali i drugih svedoka, navijača "Partizana".

Do prvobitnog sukoba, došlo je kada je grupa navijača "Partizana" žvrljala po grafitima "Crvene zvezde" u ulici Salvador Dalija na Karaburmi.

U tadašnjem fizičkom obračunu Vavić je Gajiću nožem naneo tešku telesnu povredu.

Gajić i drugi svedoci u policiji su Vavića prepoznali sa 100 odsto sigurnosti ali su već u istrazi, kada je Vavić prešao u navijački tabor "Partizana", negirali da je on učestvovao u tom incidentu.

Prvi osnovni sud ga je osudio jer je ocenio da je očigledno da su svedoci namerno menjali iskaze, kako bi zaštitili novog "kolegu" i oslobodili ga odgovornosti.

Vavić je u februaru prošle godine ranjen u sačekuši u blizini Pete beogradske gimnazije na Tašmajdanu.

Bio je pogođen u karlicu, a zatim je privatnim vozilom prebačen u Urgentni centar.

Beogradski mediji su tada preneli da policija pretpostavlja da su u pozadini tog vatrenog obračuna neraščičheni odnosi u poslovima s drogom.

Prema podacima policije protiv ovog izgrednika podnošeno je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva i krađu.

U okrobru 2009. Republičko javno tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", među kojima je i Vavićev "Alkatraz", ali je Ustavni sud odbacio taj predlog zbog "nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom i odlučivanja o predlogu".

Vavića u martu očekuje još jedno novo suđenje po optužnici Prvog osnovnog tuzilaštva u Beogradu.