Pred raspadom

Janšina korupcionaška afera ruši slovenačku vladu

U vladi ostaje još jedino stranka Nova Slovenija nakon što su iz koalicije ranije izašle Građanska lista i Demokratska stranka penzionera. Od 90 članova parlamenta, Janša sada ima podršku 30 poslanika

Planeta
> 04:44h

LJUBLJANA - Vlada Slovenije se našla na ivici raspada, pošto su je napustila dvojica ministara iz Narodne partije Slovenije. To je treća stranka koja je napustila koaliciju desnog centra od kada je u januaru premijer Janez Janša optužen za korupciju.

Komisija za borbu protiv korupcije je optužila Janšu da nije prijavio prihod od 210.000 evra. Pre mesec dana je Građanska lista napustila koaliciju, a zatim i Demokratska partija penzionera Slovenije. Janša je već optužen za korupciju prilikom kupovine oklopnih transportera za vojsku, ali odbacuje optužbe. U sredu bi parlamet trebalo da se izjasni o poverenju vladi, javlja AP.

U vladi ostaje još jedino stranka Nova Slovenija nakon što su iz koalicije ranije izašle Građanska lista i Demokratska stranka penzionera. Od 90 članova parlamenta, Janša sada ima podršku 30 poslanika.

Najveća opoziciona stranka Pozitivna Slovenija je zatražila glasanje o nepoverenju vladi i razgovare o novoj vladajućoj koaliciji sa partijama koje su napustile Janšin blok i sa Socijaldemokratskom partijom šefa države Boruta Pahora. Ukoliko Pozitivna Slovenija uspe da obezbedi dovoljnu podršku novoj vladi, biće izbegnuti novi izbori.

Vanredni izbori su održani pre 14 meseci, javlja DPA.