Foto: Arhiva Ds

Predat predlog

Za spomenik Đinđiću

Važan je konsenzus sa podizanje spomenika i zato je dobro da postoji ova istorijska distanca od deset godina da i oni koji se možda nisu slagali sa Đinđićem danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da takav velikan srpske demokratije dobije spomenik u Beogradu, rekao funkconer DS i odbornik Božidar Đelić

Beograd
> 10:10h

BEOGRAD - Odbornici Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije Srbije predali su danas u Skupštini Beograda predlog da se podigne spomenik ubijenom premijeru Srbije i nekadašnjem gradonačelniku Zoranu Đinđiću, "koji je život posvetio reformama i modernizaciji Srbije", uz poziv i ostalim strankama na konsenzus, jer to nije stranačko pitanje.

"Važan je konsenzus sa podizanje spomenika i zato je dobro da postoji ova istorijska distanca od deset godina da i oni koji se možda nisu slagali sa Đinđićem danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da takav velikan srpske demokratije dobije spomenik u Beogradu", rekao je funkconer DS i odbornik Božidar Đelić.

Đelić je rekao da DS nije nikad zloupotrebila lik i delo Đinđića, već je on uvek inspiracija za njeno delovanje, tako da ova inicijativa nema nikakve veze sa dnevnom politikom.

Predsednik Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Slobodan Stanimirović rekao je da će se predlog naći na prvoj narednoj sednice Komisije, ali da procedura nije kratka, navodeći da je u slučaju naučnika Milutina Milankovića trajala godinu dana.

Prema njegovim rečima, ukoliko Komisija da pozitivno mišljenje, predlog ide pred gradsku Skupštinu na konačnu odluku, koja potom formira komisiju za raspisivanje konkursa.