Foto: EPK

Najjeftiniji i 100 odsto tačan

GENIJE: Tinejdžer otkrio test za rak

Džek Andraka (16) napravio je test za otkrivanje raka, a koji je u odnosu na trenutne standardne testove, 168 puta brži, 26.000 puta jeftiniji, 400 puta osetljiviji i daje tačnu dijagnozu u 100 odsto slučajeva

Tech
> 00:00h

Američki tinejdžer Džek Andraka, koji je pronašao jeftin način za rano otkrivanje raka pankreasa, iako ranije nije znao da taj organ postoji, rekao je da za to otkriće može da zahvali internetu.

"Sve je moguće preko interneta", rekao je Andraka na prestižnoj TED konferenciji u Južnoj Kaliforniji koja okuplja inovatore iz oblasti tehnologije, zabave i dizajna. Andraka, koji je u januaru napunio 16 godina, u maju prošle godine za pronalazak papirnih senzora za rano otkrivanje raka pankreasa osvojio je nagradu na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i tehnike u kategoriji medicinske i zdravstvene nauke, i dobio 75.000 dolara. "Ako je jedan 15-godišnjak koji nije znao šta je pankreas mogao da pronađe način ranog otkrivanja raka pankreasa, zamislite kakve su tu sve mogućnosti", rekao je on, prenio je Frans pres. Rak pankreasa jedan je od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka i zato je rana detekcija vrlo važna, a Andraka za svoj metod tvrdi da je, u odnosu na trenutne standardne testove, 168 puta brži, 26.000 puta jeftiniji, 400 puta osetljiviji i daje tačnu dijagnozu u 100 odsto slučajeva.

http://www.youtube.com/watch?v=9Rie1qs3Zg8
On se u svom govoru osvrnuo na period pre tri godine kada je počeo da pretražuje internet, tražeći informacije o raku pankreasa, od čega je umro jedan član njegove porodice. On je rekao da je bio šokiran kada je shvatio da se ova vrsta raka obično kasno otkrije da bi spasila obolelog, a, osim toga, testovi koji se koriste za detekciju bolesti stari su 60 godina. "Osim što su zastareli, ti testovi su skupi i neprecizni. Počeo sam da istražujem preko "Gugla" i "Vikipedije", rekao je on, dodajući da je shvatio da je potreban jeftin, brz, jednostavan i osetljiv test. On je tokom svog istraživanja otkrio da postoji hiljade proteina koji se mogu detektovati u krvi kod osoba koje imaju rak pankreasa i počeo je da traga za onim koji predstavlja ranu naznaku bolesti. "Konačno, nakon skoro 4.000 pokušaja i kada sam već počeo da ludim otkrio sam koji je to protein“, rekao je on, dodajući da se na jednom času biologije na kome se govorilo o antitelima dosetio o čemu je reč. On je opisao recept za pravljenje papirnih senzora koji mogu da detektuju
protein mezotelin u krvi, za koji je rekao da je jednostavan "kao da pravite čokoladne kolače". Za test, koji košta tri centa, potrebno je par minuta i 100 odsto je precizan, rekao je on. Kako javlja Srna, Andraka je zatim poslao oko 200 zahteva naučnicima da mu dozvole upotrebu laboratorija kako bi nastavio svoj rad i svi su ga odbili osim Univerziteta "Jones Hopkins". Prema njegovim rečima, pristup koji je on upotrebio mogao bi se iskoristiti za detekciju sličnih oblika raka, za srčane bolesti, kao i za SIDU. On je rekao da sada radi na napravi, veličine kockice šećera, koja može da "gleda kroz kožu" i prouči signale krvi u vezi sa bilo kojom bolešću, a cena je oko pet dolara.