Foto: Zorana Jevtić

Vučić kažnjava nesposobne

SMENE: Direktorima lete glave zbog mleka!

Vicepremijer odlučio da smeni odgovorne za pojavu aflatoksina u mleku i najavio da će rekonstrukciju Vlade razmotriti do 15. marta

Politika
> 01:40h

BEOGRAD - Promene. Prvi potpredsednik Vlade i predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je gostujući na RTS u emisiji „Oko“ da će zbog afere sa aflatoksinom u mleku biti smenjeno četvoro ljudi . - Biće smenjeni direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Uprave za veterinu, načelnik Odseka za zdravlje i biljni karantin Uprave za zaštitu bilja i načelnik Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja - rekao je Vučić. On je dodao i da je nadležni ministar poljoprivrede Goran Knežević bio korektan i ponudio ostavku, ali da on smatra da Knežević ne snosi subjektivnu odgovornost. - Mislio sam da nije fer da se tako nešto uradi pre ocene rada ostalih ministara - rekao je Vučić i dodao da je SNS spreman da s koalicionim partnerima razgovara i o njegovom radu i o radu ostalih ministara iz SNS. Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je ipak zamerio Kneževiću zbog toga što je zakonski limit prisustva aflatoksina u mleku sa 0,05 podignut na 0,5 µg po kilogramu. Vučić je rekao i da će SNS, kao stranka koja ima devet ministara, do 15. marta razmotriti rad svih ministara a zatim s premijerom Dačićem razmotriti rekonstrukciju Vlade. - Spreman sam da uđem u rekonstrukciju Vlade iako su mi prijatelji savetovali da bi trebalo da čuvam svoju stranku, da je negujem i da ne dam svoje ljude ni za šta - rekao je Vučić.

O izborima posle odluke EU o datumu Vučić je rekao i da neće bežati od izbora, ali da Srbija ima mnogo prečih poslova, kao što je dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU. - Kad bude jasno da li dobijamo datum ili ne, postavljanje pitanja legitimiteta dovešće nas dotle da otvoreno kažemo onima koji misle da mogu bolje da vode Srbiju - jer mi se nismo rodili u foteljama - da smo spremni da idemo na izbore kad god hoće, na njima je to. Nismo rođeni u foteljama - rekao je Vučić.

Aflatoksin opet na 0,05 Prvi potpredsednik Vlade rekao je i da će Vlada vratiti dozvoljeni nivo aflatoksina na staru vrednost. - U roku od deset dana uredba će opet biti promenjena i nivo aflatoksina će biti vraćen na staru vrednost od 0,05 procenata po litru - rekao je Vučić.