Ekskluzivno bivši lider razočaran naslednikom

Tadić: Molićete me da se vratim na čelo DS!

Nekadašnji predsednik Srbije izjavio da se ne bi povukao iz trke za šefa stranke da je znao da će Dragan Đilas tako brzo uništiti partiju

Politika
> 16:50h

BEOGRAD - Uprskao stvar. Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke, nedavno je u krugu bliskih prijatelja izjavio da se sigurno ne bi povukao iz trke za šefa stranke da je znao da će Dragan Đilas povesti stranku stranputicom i za kratko vreme uništiti rejting demokrata. Najniži rejting - Tadić je nedavno svojim prijateljima rekao da bi bilo bolje da je uoči izbora u DS, kada ga je Đilas ucenjivao cepanjem stranke, pristao čak i na to da gradonačelnik Beograda formira svoju partiju nego što se povukao želeći da sačuva celovitost stranke. Kako se pokazalo, stranka pod Đilasovom palicom ima najniži rejting u poslednjih deset godina, podeljena je na više frakcija, mnogi poslanici ili članovi su je napustili, a Tadićevi najbliži saradnici su isključeni iz stranke - ispričao je za Kurir sagovornik iz DS. Tadić je, kaže naš izvor, konstatujući lošu situaciju u DS, rekao: „Molićete me da se vratim na čelo stranke!“ Inače, Tadić je pre tri meseca uoči izbora u DS tražio od Đilasa da, ukoliko se povuče iz trke za lidera stranke, ne dira njegove bliske saradnike i ne sprovodi revanšizam. Međutim, ne samo što se to nije dogodilo nego je DS za godinu dana uspeo da prepolovi podršku građana. Sa 26 odsto podrške građana, koliko je imao u februaru prošle godine, kad je na njegovom čelu bio Boris Tadić, pao je na svega 13 odsto. Raspad DS Prošli mesec obeležilo je isključenje Dušana Petrovića i Vuka Jeremića iz stranke, nekadašnjih potpredsednika DS i ministara u bivšoj vladi. Petrović je nakon isključenja formirao svoj poslanički klub Zajedno za Srbiju u Skupštini Srbije, a uskoro bi trebalo da osnuje i novu stranku. U Petrovićevom Šapcu lokalni odbor napustio je 81 od 95 članova DS. U Kruševcu je odmah zatim četvoro članova Opštinskog odbora pošlo za narodnim poslanikom iz tog kraja Miodragom Đidićem i priključilo se petrovićevcima. Usledio je i jučerašnji prelazak osam od 13 odbornika SO Dimitrovgrad iz DS u Zajedno za Srbiju, a uveliko se najavljuje da će slično biti i u Nišu i Valjevu, gradovima iz kojih su poslanici Boško Ristić i Milovan Marković, koji su se već pridružili Dušanu Petroviću. Jeremić još ne zna da li će formirati novu stranku ili će pristupiti nekoj od postojećih.

Sukob Đilasa i s Pajtićem Kako je pisao Kurir, Đilas se nedavno sukobio i sa zamenikom predsednika DS Bojanom Pajtićem i članovima vojvođanskog odbora, a sve zbog naziva izborne liste za lokalne izbore u Kovinu, koji će biti održani početkom aprila. Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović kaže da ne namerava da istupi iz stranke, ali se spekuliše da je određeni broj poslanika u Skupštini Srbije lojalan njemu.