Neobične planete

NASA: Otkrivena planeta koja bi mogla da pluta

NASA teleskop Kepler otkrio je nove zanimljive planete, a jedna od njih, tačnije ona imena 10b, ima gustoću tvrdog gvožđa, a toliko je blizu Sunca da se na njoj verovatno nalaze "okeani" rastopljenog metala.

Tech
> 07:00h
Uz pomoć teleskopa Kepler NASA je pronašla nekoliko dosad neotkrivenih planeta, čije su karakteristike daleko čudnije od onoga što bi neko mogao izmisliti u naučnofantastičnim filmovima.

Dok bi se na jednoj od njih mogla nalaziti voda, ostale imaju vrlo zanimljive karakteristike, počev od njihove gustoće, pa do sjaja i veličine, prenosi Independent. Planeta 22b nalazi se u tzv. nastanjivoj zoni, odnosno u području gdje nije pretoplo, ali ni prehladno za postojanje vode. Zanimljiva je i planeta 37b čija je veličina dvostruko manja od Zemljine, odnosno otprilike odgovara veličini Meseca.

Jedna od planeta, tačnije ona imena 10b, ima gustoću tvrdog gvožđa, a toliko je blizu Sunca da se na njoj verovatno nalaze "okeani" rastopljenog metala.

Neke planete pronađene Keplerovim teleskopom sjaje se poput dijamanata, dok su drugi crni poput uglja, a najneobičnija među otkrivenim planetima zasigurno je planeta nazvana 7b, čija je gustoća toliko mala da bi mogla da plutata na vodi.