Prepoznali kvalitet

Srpski proizvodi osvajaju Ameriku

Kompanije za preradu i proizvodnju zdrave hrane zahvaljujući USAID uspele da plasiraju svoje proizvode u SAD i u mnoge zemlje Evrope

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Napredak! Dve firme iz Vojvodine, zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), počele su da izvoze svoje proizvode na severnoamerički kontinent. Reč je o kompaniji za preradu hrane „Biotrend“ iz Novog Sada i firmi za proizvodnju zdrave hrane „Suncokret“ iz Subotice.„Biotrend“ je firma bračnog para Stankov, Ljubice i Darka, koji se, pre svega, bave proizvodnjom soseva i preradom povrća. - Rasli su do završetka devedesetih godina, kada se kompanija suočila s konkurencijom koju su činili uvoznici i veći proizvođači. Ubrzo posle toga Stankovljevi su razvili tradicionalne proizvode, kao što su ajvar i urnebes. Kad su čuli za Agrobiznis projekat USAID, prijavili su se i počeli sa obukom - kažu iz USAID. Vlasnik fabrike „Suncokret“ Ivan Perčić, otkako je počeo da sarađuje sa USAID, dobio je mogućnost da proizvode promoviše na međunarodnim sajmovima. Njegovi proizvodi sada se mogu naći u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Puter od oraha osvojio Britaniju U konkurenciji preko 50 proizvoda različitih proizvođača na tržištu Velike Britanije, britansko društvo za organsku hranu „Sojl asosiješn organik fuds“ proglasilo je „Suncokretov“ puter od oraha za najbolji u kategoriji namaza. Perčić kaže da nagrada predstavlja krunu njegovog rada.