Otkriće

Na dnu okeana: Rakete, koje su čoveka odnele na Mesec

Komponente su se nalazile pod ekstremnim pritiskom, čak 600 metara dublje nego što je pronađena olupina Titanika. Vađene su uz pomoć bespilotnih podmornica kojima je upravljano s površine.

Planeta
> 21:24h

Bogati osnivač onlajn knjižare Amazon.com, Džef Bezos, pre godinu dana na blogu svoje kompanije Bezos Ekspedišns objavio je kako je prilikom istraživanja okeana pronašao neke od ogromnih F-1 raketnih motora koji su se koristili za lansiranje Apolla 11, koji je odneo kosmonaute na Mesec. Raketni motori pronađeni su 4.270 metara ispod površine Atlantskog okeana, nedaleko od obale Floride, gde su se nalazili od 1969. godine. Komponente su se nalazile pod ekstremnim pritiskom, čak 600 metara dublje nego što je pronađena olupina Titanika. Vađene su uz pomoć bespilotnih podmornica kojima je upravljano s površine.

Ukupno je izvađeno dovoljno delova za rekonstrukciju dva cela F-1 motora, od ukupno pet koliko se nalazilo u Saturn V raketi koja je lansirala Apolo 11 u svemir. - Kakva neverovatna avantura, napisao je Bezos na svom blogu. - Pronašli smo toliko toga. Videli smo podvodnu zemlju čuda - neverovatan vrt skulptura izobličenih F-1 motora koji priča priču o vatrenom i silovitom kraju, i počasti Apolo programu.

http://www.youtube.com/watch?v=kQwV_8BeaQg