Skandal u Vranju

Pahomije ćuti o optužbi za seksualno zlostavljanje

Vladika neće da se oglašava povodom tvrdnji koje je izneo Nemanja S. (25), rečeno Kuriru u Eparhiji vranjskoj

Crna Hronika
> 15:10h

VRANJE - Istraga! Nove optužbe za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka na račun vladike Pahomija ponovo su uzdrmale jug Srbije, a koliki strah vlada među građanima svedoči i činjenica da Nemanja S. (25), koji tvrdi da ga je Pahomije skoro devet godina seksualno zlostavljao, nije imao poverenja u vranjsku policiju, pa je svoju muku i golgotu obelodanio inspektorima u Leskovcu! Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt s vladikom Pahomijem kako bismo čuli i njegovu stranu priče, ali se na telefon u Eparhiji vranjskoj javljao službenik koji je rekao da vladika ne želi da daje izjave i da „sve što je Eparhija imala da kaže kazala je u saopštenjima“. Izvor Kurira ispričao je da je mladić, koji do okončanja istrage krije svoj identitet, a predstavlja se kao Nemanja S., do najsitnijih detalja opisao i objasnio sve što mu se dešavalo s vladikom Pahomijem. - Nakon svedočenja inspektori su krivičnu prijavu prosledili tužilaštvu u Vranju - kaže izvor Kurira. Nemanja S. je u ispovesti za Novine vranjske ispričao da su njegove muke počele kad je imao 16 godina i da je Pahomije koristio svaki trenutak da ga ljubi po vratu i pipa po genitalijama. Nemanja se nakon punoletstva zaposlio u magacinu Eparhije. - Vladika me je svakodnevno uznemiravao, govorio da hoće da mi pomogne, da mi daje novac, da mi bude drugi otac... Jedanput je neko ušao u kancelariju i video vladiku u neprimerenom položaju - ispričao je Nemanja.

Eparhija: Optužbama želi da zataška krađu Eparhija vranjska saopštila je juče da se iza optužbi Nemanje S. krije njegov pokušaj da zataška manjak od 30.000 dinara, koji je napravio radeći kao magacioner u Eparhiji. - Zbog uočenih nepravilnosti formirana je komisija koja treba da ispita poslovanje, a upravo ova odluka uzrok je novih neistina o agoniji izvesnog Nemanje S. - navodi se u saopštenju.

Požalio se svešteniku Nemanja dugo nije imao hrabrosti da priča o onome kroz šta prolazi. - Na kraju, prošle godine sam odlučio da sve ispričam jednom svešteniku, ali on ništa nije preduzeo - rekao je Nemanja.