Sudbina železare Smederevo

BANKROT: US Stil gasi železaru i u Košicama

Amerikanci su železaru u Košicama, koja zapošljava 12.500 ljudi, kupili 2000. godine, ali je zbog znatno smanjenih porudžbina u poslednjih nekoliko godina profit pao na granicu isplativosti

Planeta
> 06:36h

PITSBURG - Premijer Slovačke Robert Fico sastao se u Pitsburgu sa izvršnim direktorom kompanije US Stil Džonom Surmom, kako bi pokušao da spreči odlazak Amerikanaca iz železare u Košicama.

Posle jednočasovnog razgovora, Fico je izjavio da je sastanak bio uspešan i da bi u sredu moglo da bude poznato više detalja o onome što su dve strane dogovorile, kako železara u Košicama ne bi bila zatvorena.

U izjavi za AP slovački premijer je rekao da je uveren da je danas "napravljen dobar napredak", ali je kompanija US Stil odbila da komentariše razgovore.

Amerikanci su železaru u Košicama, koja zapošljava 12.500 ljudi, kupili 2000. godine, ali je zbog znatno smanjenih porudžbina u poslednjih nekoliko godina profit pao na granicu isplativosti.

U Slovačkoj se plaše da se ne ponovi sudbina smederevske železare, koju je US Stil prodao Vladi Srbije za jedan dolar, kada je ona počela da radi sa gubicima.