Foto: Dado Djilasdado Djilas

Jeziva statistika

UŽASNO: U Srbiji ukradeno više od 6.000 beba!

Lekari mi nisu dali da vidim sina, samo su rekli da je rođen mrtav! Ni 35 godina kasnije ne znam šta se zapravo desilo, kaže Mirjana Novokmet

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Recite deci čija su! U Srbiji je iz porodilišta ukradeno više od 6.000 beba, tvrde roditelji čija su deca nestala! Trgovina bebama traje nekoliko decenija, a najgore je to što porodice ni dan-danas ne znaju gde se njihova deca nalaze! Mirjana Novokmet (54) iz Beograda kaže za Kurir da su joj lekari pre 35 godina ukrali tek rođenu bebu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. - Rodila sam dečaka, a samo nekoliko minuta kasnije lekari su mi saopštili da je dete mrtvorođeno. Nisam mogla da verujem šta se dešava i jedino što sam želela je da vidim svoju bebu. Doktori mi to nisu dozvolili, a bebu su odneli ko zna gde. Želela sam da sahranim sina, ali su mi i to zabranili - očajna je Mirjana. Prema njenim rečima, posle porođaja sve joj je bilo sumnjivo. - Na sve molbe da vidim bebu odgovarali su mi da je to nemoguće, da bolnica sahranjuje dete, a da ćemo mi, kad se sve završi, moći da odemo na groblje i zapalimo sveću. Zašto su krili bebu od mene, zašto nikad nisam videla svoje dete? Kad sam otišla u JKP „Pogrebne usluge“, rekli su da oni ne poseduju podatke o smrti mog sina. Ko stoji iza ovoga? Svim mogućim ministarstvima sam se obraćala, slala dopise, ali nikad nijedan odgovor nisam dobila. Najgore od svega je to što ja nisam sama u svemu ovome, tu je još roditelja koji pokušavaju da vrate svoju decu - kaže Mirjana. Ona dodaje da sada ima dve ćerke. - Sve majke koje je zadesila sudbina slična mojoj rađale su ponovo. Svoja osećanja prema izgubljenoj deci donekle smo potisnule, samo želimo da istina izađe na videlo i da se sazna ko je pokrao toliko beba u Srbiji - kaže Mirjana.

Slučajevi krađa beba 50 godina se guraju pod tepih

Goran Filipović: Meni su ukrali ćerku Goran Filipović tvrdi da su mu takođe ukrali tek rođenu ćerku. - Samo su nam rekli da je dete rođeno mrtvo i nisu nam dali da ga vidimo. Na to želim da upozorim sve buduće roditelje, a oni koji su u istoj situaciji kao i ja neka mi se jave na 064/4983-778.

Ministarstvo: Reagovaćemo! Iz Ministarstva zdravlja rekli su nam da oni odmah po zahtevu roditelja organizuju inspekcijski nadzor. - Po prijemu svakog zahteva roditelja, organizovan je inspekcijski nadzor u toku kojeg je obavljen uvid u medicinsku dokumentaciju, a zapisnik se dostavlja podnosiocima zahteva - kažu u Ministarstvu zdravlja.