RATNI ZLOČIN: Veselin Vlahović Batko osuđen na 45 godina zatvora

Vlahović je bio optužen da je kao pripadnik paravojnih snaga tadašnje Srpske Republike BiH, a kasnije Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, opština Novo Sarajevo

Crna Hronika
> 00:00h

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Veselina Vlahovića Batka na 45 godina zatvora, što je najviša kaznu koju je taj sud izrekao za ratne zločine.

Čitanje optužnice Vlahoviću, ili kako su ga svedoci zvali "monstrum s Grbavice", trajalo je više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu. On je osuđen po 60 tačaka optužnice, a oslobođen po šest tačaka. Vlahović je osuđen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi. Osuđen je za ubistva najmanje 30 osoba, silovanje žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva. Izneseni su brojni detalji monstruoznih ubistava, a pored ostalih i svedočenje o ubistvu braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, takođe, ubijena. Njihove supruge su potom silovane. Vlahović je uhapšen i izručen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji. Suđenje Vlahoviću počelo je 29. aprila 2011. godine.