RATEL

Fiksni telefon uskoro u svakoj kući u Srbiji

To su mesta u kojima ne postoji fiksna infrastruktura, ali su pokrivena signalom nekog ili sva tri mobilna operatera. Cene pretplate i impulsa biće kao u fiksnoj telefoniji

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Pravilnik o Univerzalnom servisu, koji će omogućiti da oko 150.000 građana koji do sada nisu imali telefon dobiju pristup telekomunikacijama, danas stupa na snagu.

Kako je rečeno u Republičkoj agenciji za elektronske telekomunikacije (RATEL), usluga univerzalnog servisa je uvedena da bi se u mestima u kojima se operatorima komercijalno ne isplati ulaganje u fiksnu infrastrukturu, građanima obezbedio pristup telekomunkacionim uslugama.

Zakon o elektronskim komunikacijama je predvideo da i građanima koji žive u takvim naseljima treba da bude omogućeno telefoniranje i i pristup internetu.

Usluge će, prema odluci RATEL-a, pružati Telekom Srbija, Telenor, Vip mobajl i Orion Telekom na tehnološko neutralnoj osnovi. To znači, kako su objasnili, da svaki operator pružalac univerzalnog servisa može da izabere kako će da pruža tu uslugu - bilo preko fiksne mreže, bežične (CDMA) ili mobilne.

Na sajtu RATEL-a je objavljem spisak opština u kojima će telefoniranje sa fiksne lokacije biti omogućeno putem mobilnih mreža sva tri mobilna operatora.

To su mesta u kojima ne postoji fiksna infrastruktura, ali su pokrivena signalom nekog ili sva tri operatora, a oni su se u saradnji sa Agencijom, dogovorili o rasporedu lokacija.

Korisnici će dobiti brojeve telefona sa geografskom numeracijom, a ne sa numeracijom mobilne mreže, dok će cene pretplate i impulsa biti kao u fiksnoj telefoniji.

Osim govorne usluge, građanima koji koriste univerzalni servis biće omogućen i pristup internetu, brzinom koja nija manja od brzine dajal-ap pristupa, navode u RATEL-u.