Legenda živi

GOSPODAROV PRSTEN: Izložena Tolkinova inspiracija

Natprosečne veličine, prsten je težak 12 grama, a veruje se da datira iz četvrtog veka. Smatra se da je prsten povezan sa "pločom prokletstva", nađenom na zapadu Engleske, kod rimskog hrama posvećenog keltskom bogu Nodensu

Planeta
> 00:00h

LONDON - Ljubitelji filmova "Hobit" i "Gospodar prstenova" imaće priliku da vide zlatni rimski prsten iz 4. veka i da procene da li je baš taj prsten inspirisao Džona Ronalda Ruela Tolkina da napiše popularne romane čije su ekranizacije doživele ogroman svetski uspeh.

Britanska organizacija Nešenel trast (National Trust) i Društvo Tolkina suu jednoj vili u južnoj Engleskoj izložili taj prsten, baš tamo gde je nađen 1785. godine. Na prstenu su izgravirani natpis "Senicianus live well in God" i slika boginje Venere.

Natprosečne veličine, prsten je težak 12 grama, a veruje se da datira iz četvrtog veka. Smatra se da je prsten povezan sa "pločom prokletstva", nađenom na zapadu Engleske, kod rimskog hrama posvećenog keltskom bogu Nodensu.

Na ploči je napisano da je čovek po imenu Silvianus izgubio prsten i traži od Nodensa da stavi prokletstvo lošeg zdravlja na Senicianus dok ne vrati prsten hramu. Arheolog koji je istraživao vezu prstena i ploče, zamolio je 1929. godine Tolkina,profesora anglosaksonskog jezika na Univerzitetu Oksford, da prouči etimologiju imena Nodens.

Tolkin je posetio hram nekoliko puta, a neki veruju da je znao za rimski prsten pre no što je počeo da piše roman "Hobit" u kojem je prsten u središtu radnje.