Deca previše na internetu

ONLAJN ZLOSTAVLJANJA: Od malih nogu izloženi riziku!

Do 2017. godine 176 miliona dece imaće pristup internetu, a većina njih, čak 85 miliona, koristiće mobilni uređaj kao prvu tačku pristupa internetu

Tech
> 06:04h

Analiza konsultantske kuće Boston Consulting Group (BCG) pokazala je da su današnja deca "digitalni urođenici" i uzimaju zdravo za gotovo prisustvo tehnologije u svojim životima. Sve više koriste internet kao oruđe za komunikaciju, obrazovanje, zabavu i izražavanje svog identiteta, nove mogućnosti i veštine u svakodnevnom životu. Zajedno sa prednostima, internet, takođe, može izlagati decu štetnim sadržajima, maltretiranju ili ih dovesti u druge situacije u kojima će postati žrtve.

Do 2017. godine 176 miliona dece imaće pristup internetu, a većina njih, čak 85 miliona, koristiće mobilni uređaj kao prvu tačku pristupa internetu. Prema rezultatima istraživanja, više od 14 miliona dece potencijalno je izloženo štetnom onlajn sadržaju, a 35 miliona dece može biti izloženo nekoj vrsti onlajn zlostavljanja. Zaključak je da su tržišta Norveške, Danske i Švedske izložena najvećim onlajn rizicima, ali i da imaju najbolju otpornost. Tržišta koja su najmanje izložena onlajn rizicima jesu Bangladeš i Pakistan. Zaključak istraživanja je da suočavanje sa problemima kao što je maltretiranje na internetu i izloženost štetnim sadržajima zahteva zajedničku akciju više interesnih grupa. U njih se ubrajaju roditelji, zaposleni u obrazovnom sektoru, državni službenici kao i provajderi usluga.