Foto: Beoinfo

Sadnja topola

Pošumljavanjem do zaštite od poplava

Sekretarijat za zaštitu životne sredine organizovao je danas još jednu akciju pošumljavanja, ovog puta u rubnom delu Palilule, u blizini obale Tise

Beograd
> 20:52h

BEOGRAD - Sekretarijat za zaštitu životne sredine organizovao je danas još jednu akciju pošumljavanja, ovog puta u rubnom delu Palilule, u blizini obale Tise. Na površini od oko tri hektara posađeno je nekoliko stotina sadnica topole, a u sadnji je učestvovalo Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode".

"Pošumljavanje u ovoj sredini ima potpuno drugačiji značaj nego ono u centru grada. Svrha je regulacija nivoa podzemnih voda, sprečavanje plavljenja i učvršćivanje tla od erozije, jer se nalazimo u blizini nasipa koji štiti poljoprivredne površine. Sa višefunkcionalnim aktivnostima nastavićemo i ubuduće, a sa Šumarskim fakultetom već pravimo plan za kraj godine. Tokom godine bavićemo se i rezultatima dosadašnjeg pošumljavanja, kada ce stručnjaci obići sve pošumljene površine kako bi se utvrdio procenat sadnica koje su se primile. U slučaju da nisu, one će, u skladu sa ugovorom, biti zamenjene o trošku izvođača. To će biti stalna praksa jer je pošumljavanje toliko značajno za Beograd da ništa nećemo prepuštati slučaju", rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, kome su u sadnji pomogli i zaposleni iz ovog sekretarijata.

Vladimir Batalović, tehnički direktor "Beogradvoda", podsetio je da su šume pluća grada, ali da u konkretnom slučaju imaju i drugu važnu funkciju - zaštitu nasipa i obradivog zemljišta.