Evo šta žulja pokrajinskog premijera

FOTELJAŠI: Pajtić cepa Vojvodinu zbog tri direktorska mesta!

U Pajtićevoj deklaraciji kao glavni dokaz „ugroženosti“ navodi se to što im Beograd ne da fotelje, zbog čega podseća da je Vojvodina „svojom voljom“ deo Srbije

Politika
> 16:28h

BEOGRAD - U kom grmu leži zec? Pokrajinski premijer Bojan Pajtić rešio je da donese deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine samo zato što je njegov DS izgubio nekoliko direktorskih fotelja! U Pajtićevoj deklaraciji kao glavni dokaz ugroženih prava Vojvodine navodi se to što im je, odlukom republičke vlade, ukinuto nekoliko direktorskih funkcija i mesta u upravljačkim odborima javnih preduzeća. Konkretno, Pajtić se žali na „ignorantski stav Beograda“ na zahtev pokrajinske vlade da se Vojvodini obezbedi odgovarajuće učešće u vlasništvu i upravljačkoj strukturi JP „Novosadski sajam“. Dalje, Pajtić zamera i to što je Vlada u Beogradu smenila neke rukovodeće ljude i članove upravnih odbora državnih institucija pre isteka mandata. - Uzurpirano je pravo o postavljanju v. d. direktora Pokrajinskog fonda za zdravstvo i socijalnu politiku, na šta Autonomna Pokrajina Vojvodina ima nesporno pravo. Naime, Upravni odbor Republičkog fonda prekršio je Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je eksplicitno propisano da se direktor Pokrajinskog fonda imenuje na predlog nadležnog organa autonomne pokrajine. Ovim se suspenduje mogućnost građana Vojvodine da imaju uvid u raspodelu i plasman sredstava ovoga fonda - piše u tekstu deklaracije. Vojvođanske vlasti imaju primedbe i na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije za 2013. jer je njihovim izglasavanjem omogućeno smanjenje okvira na osnovu kojeg se opredeljuje minimum finansijskih sredstava za Vojvodinu. Interesantno je da se u deklaraciji spominje kako je Vojvodina „svojom voljom“ postala deo Srbije, čime se između redova poručuje da „svojom voljom“ može iz nje i da izađe. Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da je očigledno da je suština deklaracije da Vladu Srbije označi kao glavnog krivca za loš položaj Vojvođana. - DS je u Vojvodini 13 godina na vlasti. Svašta su radili i sad pokušavaju da deklaracijom skrenu pažnju s korupcije koja je ukorenjena u svim resursima kojima je upravljala AP Vojvodina - kaže Mirović, koji je pozvao građane da na današnji protest protiv deklaracije ponesu po cvet. - Pokažimo da smo protiv privatne države Vojvodine - istakao je Mirović. Portparolka DS Aleksandra Jerkov optužila je SNS da stoji iza organizacije današnjeg mitinga i da hoće „silom“ da preuzme vlast. Na to su iz SNS odgovorili da demokrate reaguju histerično i uplašeno i uzvratili su pitanjem kad je to SNS silom dolazio na vlast.

Ceo Novi Sad oblepljen plaktima protiv vlade DS

Bajatović: Svi na protest protiv Pajtića Predsednik PO SPS Dušan Bajatović potvrdio je da će se socijalisti, zajedno s naprednjacima, Jedinstvenom Srbijom, DSS, NS, PUPS i SDPS pridružiti studentskim i nevladinim organizacijama koje se danas okupljaju na mitingu protiv deklaracije koju je predložila Vlada Vojvodine. - Čak ni pojedini članovi i funkcioneri DS nisu saglasni s ovakvim potezom Bojana Pajtića. Krajnje je vreme da se u Vojvodini raspišu izbori - rekao je on. (S. P.)

Plakati protiv Pajtićevog „Titanika“ Centar Novog Sada u sredu uveče oblepljen je plakatima protiv predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, na kojima piše „Leti, leti, leti Bojan“, a zgrada Vlade Vojvodine predstavljena je kao „Titanik“. Lider Treće Srbije Miroslav Parović potvrdio je da ta organizacija stoji iza plakata. - To je nastavak političke kampanje kojom tražimo raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora kako bi se pokrajina uvela u redovno stanje - izjavio je Parović.