Foto: BETA AP

Poruke saučešća

Putin nudi pomoć u potrazi za bostonskim bombašem

Osuđujući taj "varvarski čin", predsednik Rusije je istakao da "borba protiv terorizma zahteva aktivnu koordinaciju cele svetske zajednice"

Planeta
> 00:00h

MOSKVA - EU, NATO i državnici su oštro osudili teroristički napad na maratonu u Bostonu i uputili saučešća porodicama žrtava. Vladimir Putin ponudio pomoć u istrazi. Putin je uputio telegram saučešća američkom predsedniku Baraku Obami povodom jučerašnjeg bombaškog napada, u kome su od eksplozije naprave tri osobe poginule i više od 150 ranjeno i istakao spremnost Rusije da pruži pomoć američkim vlastima u istrazi. Putin je, osuđujući taj "varvarski čin", istakao da "borba protiv terorizma zahteva aktivnu koordinaciju cele svetske zajednice". Lideri EU i NATO najoštrije su osudili jučerašnji napad na maratonu u Bostonu, u kome je troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dečaka, izgubilo život, prenela je agencija AFP. "Osuđujem užasan napad u Bostonu i duboko žalim tragičan ishod i gubitak nevinih života. Oni koji su odgovorni za ovaj zločin biće izvedeni pred lice pravde", naveo je u saopštenju predsednik EU Herman Van Rompej.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da su "namerno gađani muškarci, žene i deca", istakavši da "mi stojimo uz vladu SAD i narod u osudi ovog napada". Šef Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da "terorizam nikada nije opravdan" i da je EU sa američkim prijateljima. Generalni sekretar NATO general Anders Fog Rasmusen "duboko je šokiran" napadom i izrazio je saučešće porodicama ubijenih. Italijanski premijer Mario Monti osudio je napad nazvavši ga "kukavičkim činom", prenela je agencija AFP. Monti je naveo da je napad "kukavički čin nasilja koji izaziva prezir i ostavlja nas u šoku zbog patnje i užasa". "Ubeđen sam da čak i sada pod ovakvim bolnim okolnostima, Amerika zna kako da reaguje, reafirmisanjem osnovnih vrednosti svoje velike civilizacije", naveo je Monti u poruci američkom predsedniku. Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je "solidarnost Francuske sa američkim vlastima i narodom" nakon smrtonosnih eksplozija na maratonu u Bostonu i uputio je saučešće porodicama žrtava. Francuski predsednik je, u saopštenju, izneo "svoja veoma jaka osećanja posle eksplozija koje su pogodile Boston". Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u ovim teškim momentima u mislima sa porodicama žrtava i sa povređenima. "Naš konzulat u Bostonu, naša ambasada u Vašingtonu kao i sva druga predstavništva u SAD su potpuno mobilisani i u službi naših sunarodnika", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Francuske. I avganistanski predsednik Hamid Karzai najoštrije je osudio napad na maratonu u Bostonu i izrazio saučešće porodicama žrtava.