Pustoš

PECKA: Srne obrstile malinjake!

U selima oko Pecke, posebno u Gunjacima, srne su obrstile lastare u malinjacima, napravile su pravu pustoš. Mnogi malinjaci su "nestali" za noć, pa roda neće biti, kazao Zoran Jovanović iz Gunjaka

Srbija
> 00:00h

OSEČINA - Srne su nanele veliku štetu voćarima u selima kod Pecke, rekao je danas jedan od poljoprivrednika.

"U selima oko Pecke, posebno u Gunjacima, srne su obrstile lastare u malinjacima, napravile su pravu pustoš. Mnogi malinjaci su "nestali" za noć, pa roda neće biti", kazao je Zoran Jovanović iz Gunjaka. Procenio je da su maline oštećene na nekoliko desetina hekatara u Gunjacima i okolnim selima. Zbog prošlogodišnje suše mnogi malinjaci moći će da rod donesu tek iduće, 2014. godine. Jovanović kaže da je seljacima u Lovačkom društvu iz Osečine rečeno da je trebalo da malinjake zaštite žičanom ogradom visokom dva metra, a upozorili su ih da su srne zaštićena divljač.

"Kad bismo imali toliko novca, koliko treba za žičanu ogradu, mi bismo radije obezbedili navodnjavanje ili postavili mreže za zaštitu od grada", kaže Jovanović. On tvrdi da su se srne namnožile i ih je znatno više od oko 1.200, kako tvrde u Lovačkom društvu "Braća Nedići". "Ima ih bar tri puta toliko, a dozvoljeno je uloviti tek 50-tak "kapitalaca" ", kaže Jovanović. Njega i njegove komšije brine to što će Zemljoradničkoj zadruzi u Peckoj i jednoj od hladnjača u susednom Bastavu, teško moći da malinom ovogodišnjeg roda otplate preuzeto đubrivo i hemijska sredstva za zaštitu malinjaka, štosu planirali da izmire posle berbe. "To će sada biti teško, kao i izmirivanje poreza i doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje", kaže Jovanović. Podgorska sela oko Osečine i Pecke vodeća su po proizvodnji u valjevskom malinogorju koje se prostire na oko 5.000 hektara.