Pokret za ujedinjenje i samoopredeljenje nezadovoljni sporazumom parafiranim u Briselu

Albanci ljuti na Tačija, uskoro protesti

Nije ispunjen ni minimum interesa Kosova. Ako ovaj sporazum počne da se primenjuje, onda smo stvorili drugu Bosnu, a Kosovo je podeljeno po etničkim linijama - izjavio je potpredsednik pokreta Samoopredeljenje Špend Ahmeti

Politika
> 11:04h

PRIŠTINA - Pobuna!

Briselski dogovor u Prištini različito je ocenjen, od toga da je to istorijski sporazum do mišljenja da je reč o stvaranju „druge Bosne“ na teritoriji Kosova.

Prvi zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli ocenio je da je reč o „istorijskom sporazumu“, koji ima značaj kao i dan kad je Kosovo proglasilo nezavisnost. Zamenik premijera Hajredin Kuči rekao je da će Asocijacija opština na severu Kosova biti organizovana i imati ovlašćenja u skladu s kosovskim zakonima.

Opozicioni Pokret za ujedinjenje saopštio je da će predloženi sporazum proizvesti „lažni mir između strana“ i da će Kosovo tek kasnije osetiti bolne i prave posledice

:- Predstavnici Kosova su bili totalno nespremni za ove razgovore i na njih nisu odlazili da reše realne probleme između Kosova i Srbije, već da bi ispunili uslov koji je Evropa postavila pred Srbiju na njenom putu ka EU.

Nezadovoljni su i u pokretu Samoopredeljenje.

- Nije ispunjen ni minimum interesa Kosova. Ako ovaj sporazum počne da se primenjuje, onda smo stvorili drugu Bosnu, a Kosovo je podeljeno po etničkim linijama - izjavio je potpredsednik pokreta Špend Ahmeti najavljujući proteste protiv postignutog dogovora.