Foto: Beta

Hašim Tači pristao na sve srpske uslove!

Premijeri Srbije i Kosova parafirali juče tekst predloga sporazuma Beograda i Prištine, o kome će se obe strane izjasniti narednih dana

Politika
> 21:12h

BEOGRAD - Uspeh. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali su juče tekst predloga sporazuma Beograda i Prištine od 15 tačaka, kojim su prihvaćeni svi zahtevi Srbije, a Vlada Srbije će u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor. Dačić je objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao„predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane“. - Naši organi će doneti odluku narednih dana da li ćemo prihvatiti ili odbiti. Posle sednice GO SNS i rukovodstava ostalih stranaka, Vlada će imati jedinstven stav o ovom pitanju. Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti ili jedinstveno odbiti - rekao je Dačić. On je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da tačka 9. sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta nije menjana, a da je iz tačke 14. po želji Beograda izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija.Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je da sporazum nije potpisan dok se o njemu ne izjasne Vlada i nadležni organi. - Papir na koji je svoj paraf - ne potpis, već svoje inicijale - stavio premijer predlog je konačnog sporazuma o kome će se izjasniti nadležni organi Srbije - Vlada i druge institucije. Na predlogu teksta sporazuma piše da smo primili k znanju da je to taj tekst. Doslovce tako piše - podvukao je Vulin. S premijerom na 10. rundi pregovora u Briselu bili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Ako do ponedeljka bude postignut dogovor Beograda i Prištine, izvesno je da će ministri inostranih poslova EU svojim šefovima država i vlada preporučiti da na samitu u junu Srbija dobije datum za početak pregovora o priključenju EU.

Hašim Tači uoči parafiranja teksta

Zaštićeni interesi Srba Premijer Dačić rekao je da će zajednica srpskih opština, prema sporazumu, imati velika ovlašćenja kad je reč o izboru komandanta policije i da će ga zapravo predlagati, kao i da će imati „srpski sastav policije i pravosuđa“. On je dodao i da će zajednica imati odeljenje okružnog suda u Severnoj Mitrovici, gde će biti i sedište zajednice, da će imati svoju imovinu, račun, skupštinu, predsednika, potpredsednika i „veće kao vrstu vlade“, kao i puni nadzor i izvršna ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, prostornom planiranju.

Bez prava na stolicu u UN Tačka 14 teksta modifikovana je i u finalnoj varijanti ne otvara put za članstvo Kosova u UN. „Obe strane se obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija i da neće podstrekivati druge da to čine“, glasi tekst tačke 14. U prethodnoj rundi ta tačka, koju Beograd nije prihvatio, govorila je o neometanju učlanjenja u „međunarodne organizacije, uključujući UN“. Predviđeno je da plan primene treba da bude sačinjen do 26. aprila.

Eštonova: Korak bliže EU Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala je Beogradu i Prištini na odlučnosti i hrabrosti u proteklim mesecima kako bi se postigao dogovor, pošto je objavila da su pregovori završeni i tekst sporazuma parafiran. - Ovo predstavlja korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi za obe strane - poručila je Eštonova u izjavi objavljenoj na Tviteru.