Foto: Damir Dervišagić

Ugrađuju kamen po kamen

Narod podiže crkvu na Kosovu

Po ugledu na srpske vladare, meštani sela Kamenica odlučili da podignu svetinju posvećenu caru Konstantinu i carici Jeleni, na koju će im potomci biti ponosni

Društvo
> 00:00h

LEPOSAVIĆ - Svaka čast! Ponosni smo na svetinje koje su nam kralj Stefan Dečanski, kralj Milutin i mnogi drugi ostavili na Kosovu i Metohiji! Vreme je da i mi uradimo nešto što će trajati vekovima! Ovo je za Kurir izjavio Miodrag Radovanović, meštanin sela Kamenica u opštini Leposavić, u severnom delu Kosova, koji sa zemljacima i komšijama na crkvenoj zemlji na kojoj je nekad bio manastir i Crkva cara Konstantina i carice Jelene podignu istoimenu crkvu. Pomenute svece selo već vekovima svake godine slavi 3. juna. - Vreme je da i mi nešto uradimo i oplemenimo zemlju na kojoj živimo... Kamenica ima 38 kuća i 170 stanovnika, 2010. godine svi smo jednoglasno odlučili da na crkvenoj zemlji podignemo crkvu u slavu cara Konstantina i carice Jelene - priča Radovanović i dodaje da je na tom mestu nekad bio manastir, koji su Turci srušili. On navodi da su za izgradnju crkve dobili blagoslov SPC i da su građevinski radovi počeli 11. avgusta 2012. godine. Koliko su meštani rešeni da uspeju, govori i podatak da oni obavljaju sve fizičke radove. - Napravili smo plan dežurstva, kao u vojsci, kad koja porodica pomaže majstorima. Svako daje svoj doprinos, kako zna i ume, da se s leve strane Ibra uzdigne svetinja. Nažalost, nismo imali dovoljno novca, pa smo se za pomoć obratili državnim ustanovama. Radovi su dopola gotovi - tvrdi naš sagovornik i ističe da će njihova crkva trajati vekovima jer zidovi imaju tri sloja: ciglu, beton i spolja kamen. (J. R.)

Miodrag Radovanović

Pomozimo im da je sagrade Da bi narod završio crkvu, nedostaje im još oko tri miliona dinara. Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu izgradnju srpske svetinje to mogu učiniti uplatom na žiro račun 360-0045982701004-12, Srpska pravoslavna crkvena opština Sočanik, s naznakom Za izgradnju hrama Sv. cara Konstantina i carice Jelene.