Foto: Rts

Niški studenti na finalnom takmičenju u Engleskoj

Studenti niškog Pravnog fakulteta postigli veliki uspeh na svetskom takmičenju u pisanju podnesaka, tužbi i protivtužbi, iz oblasti medijskog prava

Srbija
> 16:48h

NIŠ - Šestoro studenata niškog Pravnog fakulteta učestvovali su u završnici svetskog takmičenja u Engleskoj, za najbolje napisane podneske, tužbe i protivtužbe, iz oblasti medijskog prava. Na finalnom takmičenju učestvovalo je 40 ekipa iz celog sveta.

Takmičarima je postavljen zadatak u kome su opisane ekonomska i politička situacija u državi. Društvena mreža tuži državu da joj je uskratila prava. Podeljeni u dve grupe, jedni su branili interese društvene mreže, drugi interese države. Niški studenti bili su najbolji u oba zastupanja.

"Imali smo prilike da sa neke druge strane posmatramo pravo, da steknemo drugačije iskustvo u odnosu na ono što smo do sada imali prilike da radimo na fakultetu", kaže studentkinja iz niškog tima Ivana Stanković. "Bilo nam je zaista interesantno, jer smo mogli da istražujemo prakse Evropskog suda za ljudska prava, američkog Vrhovnog suda, razne međunarodne konvencije i slično."

Njen kolega Saša Markota kaže da je najinteresantnije na ovom takmičenju to što su među sudijama, prvo na regionalnim rundama, bile sudije Evropskog suda za ljudska prava, a na svetskom takmičenju su čak imali pravne zastupnike britanskog "Gardijana" i "Njujork tajmsa", tako da je to još više doprinelo značaju samog takmičenja i iskustvu koje su stekli.

Docent dr Dejan Vučetić, trener tima, kaže da su iza sebe ostavili i Pravni fakultet iz Oksforda što, kako kaže, dovoljno govori o tome koliki je njihov kvalitet.

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih priznanja koje su studenti niškog Pravnog fakulteta dobili.

"Ova nagrada nas posebno stimuliše, pre svega studente, jer pokazuje da je stepen znanja koji je usvojen na ovom fakultetu jako dobar, jako visok, da ta znanja jesu primenjiva. I da svetska stručna javnost ta znanja prepoznaje", rekao je prof. dr Predrag Dimitrijević, dekan Pravnog Fakulteta u Nišu.

Studenti - dve Milice, Ivana, Teodora, Stevan i Saša - zadovoljni su onim što su postigli na takmičenju u Oksfordu. Iako im je samo poen nedostajao da se nađu u četvrtfinalu, ponosni su što su jedan od tri evropska tima koja su učestvovala u završnici.

Naredna takmičenja na kojima nameravaju da učestvuju takođe su iz oblasti medijskog prava, ali i iz oblasti ljudskih prava.